Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΟΙ ΓΕΛΟΙΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΓΕΛΟΙΑ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ...

Φαίνεται ότι για να λειτουργήσουν η λογική και οι θεσμοί στην Ελλάδα, χρειάζονται δύο πράγματα: ένας διεθνής διασυρμός και μία εξωθεσμική παρέμβαση.

Ετσι, αφού γίναμε διεθνώς ρόμπα –για το θέμα της λογοκρισίας του βίντεο του Κώστα Γαβρά στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης- το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη για την αφαίρεση της επίμαχης σκηνής (διάρκειας 12 δευτερολέπτων), καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Σε αυτή, γινόταν επίκληση του συνταγματικού δικαιώματος των επισκεπτών του Μουσείου, να δουν ολόκληρο το βίντεο, έτσι όπως το έφτιαξε ο δημιουργός του. Η εκδίκαση της αίτησης είχε οριστεί για τον Δεκέμβριο του 2009.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο διευθυντής του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής, συμφώνησε με τον σκηνοθέτη να προβληθεί ολόκληρο το βίντεο όπως ήταν αρχικά. Προσπαθώντας να ικανοποιήσει και την πλευρά της εκκλησίας, αποφάνθηκε ότι οι εικονιζόμενοι στην επίμαχη σκηνή «είναι άνθρωποι της εποχής και όχι ιερωμένοι», όπως του διευκρίνισε ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς. Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είχε ζητήσει την απόσυρση του βίντεο, υποστηρίζοντας ότι οι ανδρικές φιγούρες που εμφανίζονται να καταστρέφουν τον Παρθενώνα, παραπέμπουν σε ορθόδοξους ιερείς.

Ετσι απλά, δόθηκε τέλος σε μια γελοία «διαμάχη», που όμως έκανε το γύρο του κόσμου και αρκετή ζημιά… Αλλά παράλληλα και μια γερή διαφήμιση του όλου θέματος...

2 σχόλια:

  1. ΓΑΒΡΑ ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί ντορος για ένα παραμύθι 12 δευτερολέπτων! άξιζε άραγε τον κόπο;
    η παραμυθού

    ΑπάντησηΔιαγραφή