Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ




(Pushing the Wall. Barber Motorsports Park, 2007)






Μια έρευνα του Χρήστου Κάτσικα που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ online χθες, καταδεικνύει ένα φαινόμενο που έχουμε μάλλον υποβαθμίσει στην Ελλάδα. Αυτό του αναλφαβητισμού και της εκπαίδευσης των δύο ταχυτήτων! Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι στη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας, 35 περίπου χρόνια μετά τη συνταγματική θεσμοθέτηση της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (άρθρο 16, παρ.3 του Συντάγματος), περίπου 12.000 παιδιά εγκαταλείπουν κάθε χρόνο το γυμνάσιο. Ετσι, έχουμε φθάσει σε ένα φαινόμενο, σχεδόν παρανοϊκό. Από τη μία μεριά οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ) έχουν φτάσει στον αριθμό – ρεκόρ των 1.265.168 (ποσοστό 16% του πληθυσμού ηλικίας 25 ετών και άνω), και από την άλλη 3.800.000 άνθρωποι ηλικίας 16 ετών και άνω (ένας στους τρεις δηλαδή), δεν έχουν ολοκληρώσει τη στοιχειώδη εκπαίδευση! Αν αναλύσουμε αυτό το τελευταίο νούμερο περισσότερο, βλέπουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ένας στους δέκα κατοίκους δεν έχει τελειώσει ούτε το δημοτικό σχολείο (κάπου 1.000.000 άτομα), ενώ άλλα 2.800.000 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω δεν έχουν ολοκληρώσει την στοιχειώδη εκπαίδευση, το υποχρεωτικό δηλαδή 9χρονο σχολείο! Θα πρέπει δε να σημειωθεί, ότι από την εποχή της τελευταίας απογραφής (το 2001), έχουν περάσει ήδη οκτώ χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι όλα αυτά τα άτομα βρίσκονται ήδη στην παραγωγή. Αξιοσημείωτο είναι και το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αναλφαβητισμού, ατόμων δηλαδή με γνώσεις κάτω από τις υποχρεωτικές, έχουν οι νομοί Ροδόπης, Ευρυτανίας, Ξάνθης, Καρδίτσας και Γρεβενών (ποσοστό 63% - 67%) και το μικρότερο οι νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χανίων, Αχαϊας, Χίου και Δωδεκανήσου (με ποσοστό 35% - 49% όσων δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση στο σχολείο). Βλέπουμε δηλαδή ότι τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο προέρχονται κατά μεγάλο ποσοστό από περιφερειακούς νομούς, αγροτικούς κατά βάση και με μικρή οικονομική ανάπτυξη.

Στα σχολεία της Αττικής καταγράφεται διπλάσιος αριθμός πρόωρης εγκατάλειψης του υποχρεωτικού σχολείου στην περιοχή του Πειραιά, σε σχέση με τα σχολεία της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής. Τα δε παιδιά των λαϊκών στρωμάτων των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, προκειμένου να απασχοληθούν με τον τουρισμό. Ανάμεσα στις δύο τελευταίες απογραφές πληθυσμού (1991-2001), καταγράφονται περίπου 120.000 παιδιά που δεν ολοκλήρωσαν την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε σχολική ηλικία όταν αυτή θεσμοθετήθηκε ως υποχρεωτική.

Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς για την κατάσταση αυτή, είναι πολλά. Αλλά το κυριότερο είναι ότι πρόκειται για μια βραδυφλεγή βόμβα, για την οποία η ελληνική πολιτεία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται και τόσο, ενω αντίθετα αποδυναμώνει όλο και περισσότερο την περιφέρεια.

(Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4529598 ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου