Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ

Τέλος στο «βιολογικό παραμύθι» που πουλάνε οι διάφορες «οικολογικές», «βιολογικές» κλπ. καλλιέργειες. Η κονόμα είναι όλη η ιστορία, όπως υποστηρίζω εδώ και χρόνια… Τώρα, βέβαια, προκαλούνται αντιδράσεις, γιατί χαλάει η «φάμπρικα».

Αλλά η έρευνα του London School of Hygiene & Tropical Medicine, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Τα βιολογικά ή οργανικά προϊόντα δεν έχουν περισσότερα διατροφικά οφέλη από τα κανονικά. Η μόνη διαφορά τους είναι η τιμή (προς τα πάνω, φυσικά)… Η έρευνα κατέδειξε ότι τα –λεγόμενα- «βιολογικά» τρόφιμα δεν κάνουν περισσότερο καλό στην υγεία από ό,τι τα συμβατικά, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι πρέπει να απαγορευτεί η κατανάλωση τους. Απλώς επισημαίνεται ότι οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά προϊόντα τα οποία δεν διαφέρουν όσον αφορά στις θρεπτικές ουσίες από τα συμβατικά. Όπως ήταν φυσικό, η αντίδραση της βιομηχανίας των βιολογικών τροφίμων, ήταν ανάλογη των… κερδών της (που το 2007 έφθασαν παγκοσμίως τα 48 δις δολάρια), υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι έγκυρη. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία ξοδεύονται κάθε χρόνο 2 δις λίρες για την αγορά βιολογικών λαχανικών, φρούτων, αυγών και κρέατος. Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων γίνεται με ορισμένα διεθνή στάνταρντς και δεν επιτρέπεται η χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, ορμονών αλλά και οποιαδήποτε μορφή χημικών. Και ναι μεν χρησιμοποιούνται μόνο οργανικά λιπάσματα και επεξεργασμένα ζωικά υποπροϊόντα, αυτό όμως δεν αποκλείει το γεγονός ότι το ζώο μπορεί να έχει καταναλώσει τροφές που είναι ραντισμένες με φυτοφάρμακα ή να του έχουν δώσει ορμόνες.

Αυτά όλα, βεβαίως, ισχύουν για την Μεγάλη Βρετανία, έτσι; Οι εγχώριες βιομηχανίες δεν πρέπει να ανησυχούν. Γι αυτούς ισχύουν άλλα... στάνταρντς.


1 σχόλιο:

  1. Επ!!!! εδω δεν ειμαστε εγγλεζάκια[θα μου πείς κι αυτά μπασταρδεψαν!!]πριν κανουμε το κομποστ για τα φυτά μας τα περναμε απο εξονυχιστικό ΕΛΕΓΧΟ ΚΥΡΙΕ,εδω σεβόμαστε τον καταναλωτή,εχουμε επαγγελματική συνείδηση,ο Ελληνας ειναι ΚΥΜΠΑΡΗΣ κυριε,το κερος του το βγαζει απο το αιμα του αλλου.Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή