Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

"ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ


Ο Κώστας Γαβράς δεν θα έπρεπε να δηλώνει έκπληκτος για την περικοπή του βίντεο animation που συνέθεσε για την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Είναι, άλλωστε, από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλά τον εκκλησιαστικό σκοταδισμό. Την ενδεχόμενη υπόθεση εκ μέρους του, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, δεν μπορεί να την ισχυριστεί κυρίως αυτός! Το περίεργο είναι ότι έφτιαξε αυτό το βίντεο, και το παρέδωσε σ΄ εκείνους που έχουν κάνει «παντιέρα» την υπόθεση της θρησκείας. Σ΄ αυτούς που έχουν διαπλακεί πολλαπλώς με τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα. Μ΄ αυτούς που επέλεξαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον δρόμο της πλήρους και αγαστής συμβίωσης κράτους και εκκλησίας, αντί να διαχωρίσουν τις λειτουργίες τους.

Συνεπώς, όλα ήταν αναμενόμενα. Ο Κώστας Γαβράς είναι έξυπνος άνθρωπος. Και κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι δεν το περίμενε. Το ότι τώρα διαμαρτύρεται, λέγοντας ότι θα προβάλει το ολοκληρωμένο βίντεο από το διαδίκτυο και το ότι «δεν επιθυμεί να ασκήσει αγωγή εναντίον των υπευθύνων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης για να μην καταφέρει ένα διεθνούς εμβέλειας πλήγμα στη φήμη της Ελλάδας», δεν πείθει κανέναν. Γιατί η είδηση έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου. Από το Reuters, το Αssociated Ρress και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι την γερμανική «Die Welt» («Πως κατέστρεψαν την Ακρόπολη ορθόδοξοι ιερείς»), το «Der Spiegel», την «Ηamburger Αbendblatt», ακόμα και το ιταλικό Radio Vatikan (στην ιστοσελίδα του έχει άρθρο με τίτλο «Η Εκκλησία ασκεί λογοκρισία») και το ισπανικό Μilenio, την ολλανδική «De Standaard» και το τουρκικό πρακτορείο VOΑ Νews («Η Ελλάδα λογοκρίνει τον Κώστα Γαβρά»). Αυτά για τον Κώστα Γαβρά.

Επί της ουσίας, τώρα. Η Ιερά Σύνοδος εξέλαβε τις μαύρες φιγούρες ως «ρασοφόρους ορθόδοξους ιερείς», ακριβώς διότι όποιος έχει τη μύγα… μυγιάζεται. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική αλήθεια της καταστροφής αρχαίων μνημείων από χριστιανούς (ρασοφόρους ή «λαϊκούς», «αγανακτισμένους» κλπ.); Ποιος είναι σε θέση να αμφισβητήσει την σταδιακή καταστροφή του Παρθενώνα εδώ και αιώνες, από ορθόδοξους χριστιανούς που τον μετέβαλαν σε ορθόδοξη εκκλησία ή αργότερα σε καθολικό ναό και σε τζαμί μετά την Αλωση; Ουδείς! Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την καταστροφή του Ηφαιστείου στο Θησείο για να μετατραπεί σε ναό του Αγίου Γεωργίου; ΄Η του ιερού του Διός στο λόφο των Νυμφών, για να χτιστεί επάνω η Αγία Μαρίνα; ΄Η το ιερό της Ειλειθυίας, όπου επάνω του χτίστηκε ο Αγιος Ελευθέριος δίπλα στη Μητρόπολη; Για να μην πούμε για την εκτεταμένη χρήση των αρχαίων μνημείων ως… οικοδομικό υλικό! (πρόσφατα δύο εκκλησάκια στην Αρκαδία, αποτοιχίστηκαν προκειμένου να αποκατασταθεί το ιερό του Αμυκλείου Απόλλωνα, απ΄ όπου είχαν πάρει οικοδομικά υλικά για το χτίσιμό τους). Οι μεταχριστιανικοί χρόνοι βρίθουν από εκατοντάδες παραδείγματα κατεδάφισης αρχαίων οικοδομημάτων και κατακερματισμού γλυπτών, είτε ως πράξεις βανδαλισμού και θρησκευτικού φανατισμού, είτε ως ένδειξη άγνοιας σε συνδυασμό με τις ανάγκες για εξεύρεση οικοδομικών υλικών (πριν μερικά χρόνια στην παραλία της Παλαιόπολης Ανδρου, πάνω ακριβώς από το μουσείο της Παλαιόπολης, είχα δει μέρος ενεπίγραφης στήλης ως μέρος τοιχοδομίας… μαντριού που κάποιος είχε χτίσει κυρίως με σχιστόλιθο).

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, δηλώνει ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από την Ιερά Σύνοδο, αλλά από… «πολίτες που δήλωσαν ότι σκανδαλίζονται από τις επίμαχες σκηνές». Αλλά κι εμείς, κύριε Παντερμαλή, σκανδαλιζόμαστε ως πολίτες από την ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης, αλλά δεν είδαμε κανέναν να επεμβαίνει τόσο δραστικά…
Το δε υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς, νίπτει τας χείρας του, λέγοντας ότι η απόφαση για την περικοπή του βίντεο ανήκει στην διοίκηση του Μουσείου. Πολύ βολικό…

Αυτά, γενικώς, για να μη μας περνάτε για μαλάκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου