Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΒΙΛΙΤΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Πάνω απο 150.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στην βορειοανατολική Αττική μέχρι στιγμής, τέταρτη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει Σούλι, Πάντειο Πολιτεία, Ανατολή, Νέα Μάκρη, Αύρα Μαραθώνα, Διόνυσο, Παλαιά Πεντέλη. Μια τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή, αν αναλογιστεί κανείς ότι την τελευταία 25ετία έχουν καεί στην Αττική πάνω απο 300.000 στρέμματα!
Πεντέλη, Διόνυσος, Σταμάτα, Ροδόπολη, Αγιος Στέφανος, Γραμματικό, Μαραθώνας, Ανθούσα, Πικέρμι, Ανω και Κάτω Σούλι, Βαρνάβας, Καλέτζι, Πάντειος Πολιτεία, Παλλήνη, Γέρακας, έχουν γίνει στάχτη.
Οι περιοχές "φιλέτα" καίγονται και αποκαλύπτουν ένα άλλο έγκλημα: μεζονέτες με πισίνες στην καρδιά του δάσους. Καμένες εκτάσεις στο παρελθόν, που μετατράπηκαν σε πανάκριβα οικόπεδα. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται στα "φιλέτα". Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπαίνουν οι φωτιές. Γιατί κάποιοι σχεδιάζουν αυτό που οι πολλοί γνωρίζουν, ότι είναι εύκολη υπόθεση, τελικά, οι καμένες εκτάσεις να μετατραπούν σε αυθαίρετα κτίσματα.
Οι εικόνες της καταστροφής, που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ, αναδεικνύουν την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να προστατέψει την εναπομένουσα βλάστηση, και δείχνουν με τον τραγικότερο τρόπο τον χωρισμό απο το ίδιο το κράτος των πολιτών του σε κατηγορίες. Ολους εκείνους που διαμορφώνουν την "Καλλιτεχνούπολη", εκείνους που μετέχουν στην "Δημοσιογραφούπολη", στην "Δικαστούπολη" και πρόσφατα στην απόπειρα δημιουργίας και... πόλης των πιλότων της Ο.Α. στην Πεντέλη! Βίλες έχουν ξεφυτρώσει πάνω σε παλαιότερα καμένα. Ποιοί αφήνουν να συντελείται αυτό το έγκλημα και ΓΙΑΤΙ;
Κατά τα άλλα, λίγο ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό αν ο Καραμανλής επισκέφθηκε χθες το βράδυ το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπως ουδόλως ενδιαφέρει το αν ο Γ. Παπανδρέου πήγε στην Παλαιά Πεντέλη για... ενημέρωση. Τα ΜΜΕ δεν θα έπρεπε καν να δείχνουν τις... περιοδείες τους, που είναι προφανές ότι γίνονται μόνο για τα ΜΜΕ, αφού ουσιαστική βοήθεια δεν μπορούν να προσφέρουν ΕΚΕΙ. Αυτό που ενδιαφέρει τους πάντες είναι το ερώτημα, γιατί συνέβη αυτό που συνέβη, γιατί αλλού βρίσκονται οι επίγειες δυνάμεις και αλλού τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Γιατί βλέπουμε να καίγεται ο Κιθαιρώνας...
Η καταστροφή είναι τεράστια. Και αναμφίβολα θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου