Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Όλα τα κόμματα κάλεσε σε διάλογο απο το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ώστε να βρεθούν συναινετικές λύσεις, και πρότεινε την δημιουργία Πολιτικής Επιτροπής για την Παιδεία, με εκπροσώπους απο όλα τα κόμματα της Βουλής και η οποία θα διαβουλεύεται με τον υπουργό Παιδείας.
Κεντρικό σημείο στην ομιλία του κ. Καραμανλή αποτέλεσε επίσης και το θέμα της προστασίας του πανεπιστημιακού ασύλου που «παραβιάζεται βάναυσα» απο στοιχεία ξένα προς τα Ιδρύματα.
Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για έσχατη προσπάθεια διάσωσης της παράταξης της ΝΔ και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την συνολική, όπως είπε, «αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς». Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία σκοπιμότητα όταν αρνούμαστε αυτόν τον τύπου του διαλόγου που προτείνετε, καμία σκοπιμότητα κομματική ή προεκλογική», απαντώντας στο αίτημα του πρωθυπουργού για ανοιχτό συναινετικό διάλογο για την Παιδεία. Παρουσίασε τους βασικούς άξονες με τις προτάσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία, απο το νηπιαγωγείο έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση και πρότεινε την καθιέρωση υποχρεωτικής δωδεκαετούς φοίτησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για προσχηματικό διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Απορρίπτοντας τα περί διαλόγου απο μηδενική βάση, θεωρώντας ότι υπάρχουν σαφή δείγματα σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η πολιτεία της Παιδεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έμφαση στον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, στον «μεγάλο ασθενή» που είναι η τεχνική εκπαίδευση, στη μαθητική διαρροή, θα θέσει την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως κλειδί ώστε να αποφορτιστεί το λύκειο απο την πίεση και να εκτοπιστεί απο αυτό η παραπαιδεία. Την ίδια ώρα καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, δάσκαλοι και πανεπιστημιακοί συγκεντρώθηκαν έξω απο τη Βουλή, ενώ στα Προπύλαια φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές και προχώρησαν σε πορεία προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου