Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

120 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

Τα 120 χρόνια λειτουργίας του και τα 180 από τη θέσπισή του γιορτάζει το 2009 το Εθνικό αρχαιολογικό Μουσείο. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν με τα εγκαίνια πέντε μονίμων εκθέσεων στη νέα πτέρυγά του, στον όροφο του κτιρίου όπου στεγαζόταν το Νομισματικό Μουσείο από το 1946 έως το 1998. Από το τέλος Ιανουαρίου, σε ένα χώρο 500 τ.μ. οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν σημαντικά έργα ελληνιστικής κεραμικής, ειδωλοπλαστικής, τη συλλογή Βλαστού-Σερπιέρη, χρυσά κοσμήματα και αργυρά σκεύη, καθώς και γυάλινα αγγεία.
Τα εκθέματα της ελληνιστικής κεραμικής (4ος-1ος π.Χ. αι.) ξεχωρίζουν για την μεγάλη ποικιλία των σχημάτων αλλά και την σπανιότητα εικονιστικών παραστάσεων. Η ενότητα της ειδωλοπλαστικής περιλαμβάνει 500 επιλεγμένα ειδώλια που αναφέρονται σε θέματα της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας, όπως η θρησκεία, το θέατρο, η αγροτική ζωή, οι γυναικείες ασχολίες και το παιδί.
Η συλλογή Βλαστού-Σερπιέρη περιλαμβάνει αρχαιότητες από ολόκληρη την Ελλάδα και τον Τάραντα της Ιταλίας. Ξεχωρίζουν εξαιρετικά έργα αττικών εργαστηρίων κεραμικής, καθώς και αγγεία επώνυμων αγγειογράφων.
Η συλλογή χρυσών κοσμημάτων και αργυρών σκευών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θεωρείται από τις σημαντικότερες παγκοσμίως. Θα εκτεθούν 600 χρυσά κοσμήματα και αργυρά σκεύη και αγγεία από τη Γεωμετρική εποχή έως τα βυζαντινά χρόνια. Σπάνια είναι και τα γυάλινα αγγεία από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα που συμπληρώνουν την έκθεση. Στις 18 Φεβρουαρίου θα εγκαινιαστεί και η νέα μόνιμη έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων, υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή Β. Καραγιώργη. Περιλαμβάνει περίπου 200 έργα από την πρώιμη Χαλκοκρατία έως του ρωμαϊκούς χρόνους. Επίσης αναμένεται από τη Ν. Υόρκη η έκθεση για τις γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου