Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

*ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ Την ερχόμενη Δευτέρα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μάλλον θα επιλέξει να είναι απούσα, πράγμα που θα την αφήσει εκτεθειμένη στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη του σκανδάλου. Η συζήτηση στη Βουλή, εφόσον γίνει, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι θα ρίξει φως σε ένα καραμπινάτο σκάνδαλο, αλλά και στις σκιές που υπάρχουν σχετικά με την εμπλοκή πέντε υπουργών σ΄ αυτό. Το σκάνδαλο είναι δεδομένο. Η ΝΔ φοβάται την ενδεχόμενη εμπλοκή των υπουργών της, την σύμπραξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τις διαρροές των δικών της βουλευτών. Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι για να ψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι – δηλαδή αρκούν δύο κυβερνητικοί βουλευτές να ψηφίσουν την άλλη πλευρά. Ενας από αυτούς είναι ο ανεξάρτητος Π. Τατούλης. Υπάρχει βέβαια το προηγούμενο της 24ης Οκτωβρίου 2008, όταν για πρώτη φορά τέθηκε θέμα σύστασης Προανακριτικής και η ΝΔ είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία. Αλλά τώρα υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση ότι προκύπτουν νέα στοιχεία για ύπαρξη «κυβερνητικού σχεδίου, κεντρικού συντονισμού υπουργείων και υπηρεσιακών φορέων, κεντρικός συντονιστής, οργανωμένη και μεθοδική δράση», αλλά και «συντονισμένη και καθ΄ υπέρβαση κάθε συνήθους διοικητικής διαδικασίας και πρακτικής ταχύτατη κίνηση» για την αναγνώριση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας, καθώς και την εν συνεχεία ανταλλαγή της με ακίνητα του Δημοσίου. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα ζητηθεί και πάλι με βάση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 86 του Συντάγματος και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, «η σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί η ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος από τα πρώην κυβερνητικά στελέχη κκ. Ευ. Μπασιάκο, Π. Δούκα , Αλ. Κοντό και Γ. Βουλγαράκη », «η ενδεχόμενη ηθική αυτουργία του πρώην υπουργού Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλου», καθώς και «η τυχόν συμμετοχή άλλων συναυτουργών και συμμετόχων» . Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου η πρόταση τίθεται προς συζήτηση εντός 15 ημερών από την υποβολή της.
Μένει τώρα να δούμε αν θα συζητηθεί…


*Η ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! Η ΝΔ έχει συνειδητοποιήσει ότι η εκλογολογία (που η ίδια καλλιέργησε) βλάπτει την οικονομία σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης. Ετσι, τώρα «δείχνει» εκλογές το 2010. Προς τα εκεί στρέφεται και η δήλωση Σουφλιά: «Πού τις βλέπετε τις εκλογές; Απορώ από πού ξεκινάει αυτή η συζήτηση». Προς τα εκεί στρέφεται και η δήλωση Μεϊμαράκη («Πρόωρες εκλογές μπορούν να γίνουν το 2010, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας…») αλλά και του γραμματέα της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη («Εμείς προβλέπουμε εκλογές με την ευκαιρία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας»). Ο μόνος που κράτησε μια πισινή ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας («δεν το γνωρίζω αλλά τίποτα δεν αποκλείω»).
Πώς βλάπτεται η οικονομία; Γιατί από τη μία δεν έχουν λεφτά, κι από την άλλη εξαγγέλλουν 60.000 προσλήψεις στο δημόσιο… Πράγμα που ακούγεται άκρως προεκλογικό. Όταν κατάλαβαν στην κυβέρνηση ότι το πράγμα παίρνει άλλη τροπή, άρχισαν να τα μασάνε. Παρ΄ όλα αυτά, 33 βουλευτές της ΝΔ με υπόμνημά τους καταθέτουν 11 προτάσεις για τη στήριξη των αγροτών. Μπορεί κι αυτό να εντάσσεται στο ευρύτερο προεκλογικό κλίμα, αλλά μπορεί και να θέλουν να προλάβουν τους αγρότες, πριν οι τελευταίοι «πιάσουν δουλειά» με το κλείσιμο της εθνικής από τις 20 Ιανουαρίου. Ο Λ. Ζαγορίτης, πάντως, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη «λαϊκή» στροφή της ΝΔ, λέει ότι «…δεν θα βάλουμε πίσω τους ανθρώπους που έχουν ανάγκες, τους οικονομικά ασθενέστερους προκειμένου να κρατήσουμε ψηλά τους δείκτες».
Όπως και να΄ χει το πράγμα, οι κινήσεις της κυβέρνησης σε κάθε επίπεδο είναι ανερμάτιστες και –το κυριότερο- χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο…

*ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Και μια και ο λόγος για τα οικονομικά, ας πούμε και για το αναμενόμενο… χαστούκι που θα μας ρίξει η Κομισιόν τη Δευτέρα. Είναι γνωστό ότι η οικονομία έχει τα χάλια της, μόνο που τώρα αυτό θα έχει και τη «βούλα» της Κομισιόν. Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η έκθεση της Επιτροπής δείχνουν ότι το δημόσιο έλλειμμα θα φθάσει μέσα στο 2009 το 3,6% με 3,7% με πάνω από 4% το 2010… Τα νούμερα αυτά σημαίνουν ότι έρχονται εποχές –κι άλλων- ισχνών αγελάδων, με υστέρηση εσόδων, αύξηση ανεργίας κι έναν προϋπολογισμό που σίγουρα θα «πέσει στα βράχια».
Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο την κυβέρνηση, δεν είναι τα χάλια της οικονομίας και πώς θα την συνεφέρει, αλλά πώς θα πείσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, να εμφανίσει τη Δευτέρα «κάπως καλύτερα» τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μελέτη. Να τα «καλλωπίσει» κάπως βρε αδερφέ… Κατά τα άλλα τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη ζοφερή πραγματικότητα. Εσπευσε και ο νέος υπουργός Οικονομίας (που θορύβησε τους εταίρους με τις δηλώσεις του για αλλαγή πορείας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης), να διευκρινήσει καθησυχάζοντας τους πάντες, ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει… Δηλαδή, όλα αυτά που ελέχθησαν ήταν για εσωτερική κατανάλωση…

*ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΞΕΣΑΛΩΣΑΝ
Λοιπόν, όλα πάνε καλά. Μην ανησυχείτε… Οι Τούρκοι μείωσαν τις παραβιάσεις τους, έπαψαν να πετούν (για λίγο) πάνω από το Αιγαίο, δεν στέλνουν πολεμικά πλοία στη… Μακρόνησο… Αυτή είναι η κατάντια μας. Να μετράμε με εκπτωτικούς όρους τις παραβιάσεις που γίνονται στον εθνικό μας χώρο (τον θαλάσσιο και τον εναέριο).
Δέκα παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας ημερησίως καταγράφονται εδώ και χρόνια. Και μένουν επί της ουσίας αναπάντητες. Αλλά και το σοβαρότατο επεισόδιο με την τουρκική φρεγάτα «Τουργκούτ Ρέις», που έφθασε έξω από τη… Μακρόνησο αντιμετωπίστηκε με τη δήλωση ότι «η κίνηση είχε όλα τα στοιχεία της αβλαβούς διέλευσης»! Δηλαδή αυτό είναι το θέμα; Να αλωνίζουν ξένα πολεμικά πλοία μέσα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και να μην τα πειράζουμε γιατί έχουν στοιχεία «αβλαβούς διέλευσης»; Χώρια που οι άνθρωποι μάλλον… βαρέθηκαν και γύρισαν πίσω, διαφορετικά θα είχαν φτάσει στον Πειραιά! Και την ίδια ώρα, γινόταν παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στο Κεντρικό Αιγαίο.
Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν στάθηκε ικανό να ξυπνήσει από τη νιρβάνα της την κυβέρνηση. Τίποτα δεν την έκανε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που αποκτήθηκαν με κόπο τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Το να καταγγέλλονται όλα αυτά κάθε φορά, καταντά γελοίο και δίνει την αίσθηση στους ξένους ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι. Ποιος θα μας δώσει σημασία; Και ποια τακτική θα εμποδίσει τους Τούρκους να κλιμακώσουν τις προκλήσεις τους;

*ΑΠΑΓΩΓΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Η απαγωγή του 74χρονου εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου φαίνεται να είναι περισσότερο περίπλοκη. Ακούγεται ότι εμπλέκονται «νονοί» της νύχτας, αλλά και το «ευρύτερο περιβάλλον» του. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι η αστυνομία εξετάζει πολλές περιπτώσεις. Και ότι οι πληροφορίες ότι τα χρήματα που έχουν ζητηθεί για λύτρα θα πρέπει να είναι σε μετρητά των 20 και 5 ευρώ, προκαλούν βεβαίως θυμηδία. Γιατί, για παράδειγμα, να μη μπουν σε μια off shore εταιρεία στο όνομα του Παναγόπουλου (όπως ειπώθηκε σε εκπομπή της τηλεόρασης) και από εκεί οι δράστες να τα πάρουν; Μια τέτοια πιθανότητα είναι περισσότερο πρόσφορη από το να κυκλοφορεί κάποιος με δεκάδες βαλίτσες γεμάτες λεφτά. Πάντως, σημασία δεν έχει πώς θα δοθούν τα χρήματα, αλλά τι ενέργειες κάνει η αστυνομία. Και αν τελικά θα πιάσει τους δράστες, που κάποιες πληροφορίες λένε ότι είναι γνωστοί και σεσημασμένοι κακοποιοί που έχουν και παλαιότερα κατηγορηθεί για υποθέσεις εκβιασμών. Το πλέον λυπηρό είναι ότι οι υποθέσεις απαγωγών πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.

*ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
Η Ολυμπιακή φαίνεται οτι πάει για κλείσιμο, μια και το "σχέδιο σωτηρίας" οδεύει προς αποτυχία και η κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτικό. Και το κόστος θα πληρώσουν εξ ολοκλήρου οι Ελληνες φορολογούμενοι. Θα εκποιήσει την εταιρεία έναντι 100 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η κάλυψη των εργαζομένων θα στοιχίσει 1,3 δις ευρώ! Και φυσικά δεν θα τα δώσουν από την τσέπη τους…
Θυμάστε που η κυβέρνηση έλεγε ότι για την αγορά της Ολυμπιακής ενδιαφερόταν η Quatar Airlines; Θυμάστε που η εταιρεία αυτή υπήρχε στον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών; Ε, λοιπόν, η ίδια εταιρεία διέψευσε κατηγορηματικά το ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη επένδυση! Η όλη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής φαίνεται να είναι ένα «καλοστημένο παιχνίδι», που θα εξαργυρώσει συγκεκριμένα "γραμμάτια". Γιατί, ποιός σοβαρός άνθρωπος προχωρά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης όταν δεν έχει κάνει αξιόπιστη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής;
Η λύση στην Ολυμπιακή δεν είναι η πώληση, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης, με άντληση και ιδιωτικών κεφαλαίων, ουσιαστική ανάληψη της ευθύνης από τους εργαζόμενους και στρατηγική συνεργασία με άλλες εταιρίες του κλάδου.
Διαφορετικά, θα πρόκειται για ένα ακόμα τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο είναι μπλεγμένη η κυβέρνηση.

*ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ
Ο Καραμανλής, λέει η είδηση, διεμήνυσε προς τα Σκόπια ότι όσο η ηγεσία τους καλλιεργεί ατμόσφαιρα προκλήσεων, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη χρηματοδότηση της κατασκευής του ευρωπαϊκού οδικού άξονα 10, στη μετονομασία του οποίου προχώρησε προκλητικά η γειτονική χώρα (αλλά και στις μετονομασίες γηπέδων και δρόμων). Τα Σκόπια όμως μας έχουν «γραμμένους». Αφενός γιατί οι Ελληνες επιχειρηματίες που βρίσκονται στο γειτονικό κρατίδιο δεν κάνουν καμία κίνηση (και είναι γνωστό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στηρίζουν την Σκοπιανή οικονομία), αφετέρου διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των τελευταίων ετών, δεν μπλόκαραν εκροές προς τα Σκόπια, που ξεπέρασαν το 1 δις 110 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα, ο Καραμανλής επιμένει ότι «εμείς λέμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει στα πάντα….» Λεονταρισμοί!

*ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΑΡΑΚΟΣ…
Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι καμία μεταφόρτωση κοντέινερ με όπλα δεν έγινε από την περιοχή του Αστακού προς το Ισραήλ. Παραδέχθηκε βέβαια, ότι τον περασμένο Νοέμβριο –όταν δηλαδή δεν υπήρχε καμία πολεμική εμπλοκή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας- υπήρξε αίτημα της αμερικανικής πλευράς για τη μεταφορά οπλικού υλικού σε αμερικανικές αποθηκευτικές μονάδες του Ισραήλ, χωρίς όμως να δοθεί άδεια από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Είπε ότι έφτασε ένα πλοίο στα ανοιχτά του λιμανιού του Αστακού στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά δεν έγινε καμία μεταφόρτωση και το πλοίο αναχώρησε.
Ξέχασε όμως να διαψεύσει την καταγγελία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου (που προέρχεται από αμερικανική ιστοσελίδα, στην οποία αναφέρεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2007 ξεκίνησε από το Τάγμα Μεταφορών του Αμερικανικού Στρατού 839 και ειδικότερα της Μονάδας 598th USA Army Transportation Terminal Group η μεταφορά 690 κοντέινερ με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό από τον Αστακό για το Ισραήλ). Στο δε ερώτημα του Γ. Καρατζαφέρη αν υπήρξαν πτήσεις από τη βάση της Σούδας προς τη Γάζα, ο κ. Καραμανλής μάλλον την «πάτησε», δηλώνοντας ότι «κανένα ελληνικό λιμάνι και κανένα ελληνικό αεροδρόμιο» δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Συμπερασματικά, επιβεβαιώνει για τις πτήσεις από τη Σούδα, γιατί πρόκειται για αμερικάνικη βάση κι όχι για ελληνική. Οσο για το Παλαιστινιακό, ακολούθησε την «πολιτική ίσων αποστάσεων», λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει τη βία απ΄ όπου κι αν προέρχεται «είτε συνιστάται σε τρομοκρατικές ενέργειες είτε σε δυσανάλογες στρατιωτικές ενέργειες που έχουν ως θύματα αμάχους».

*ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ
Ρωσία και Ουκρανία τσακώνονται για την τιμή του φυσικού αερίου και την πληρώνει ολόκληρη η Ευρώπη. Το ίδιο σκηνικό με το 2006… Τότε, βέβαια, είχε βρεθεί λύση. Η Ουκρανία θα έπαιρνε μέσω Ρωσίας φθηνό αέριο από το Τουρκμενιστάν κι αν χρειαζόταν και ρώσικο, θα το πλήρωνε με άλλες τιμές. Τώρα οι στρόφιγγες έχουν κλείσει από την Πρωτοχρονιά και τα αποθέματα της Ευρώπης τελειώνουν. Εκατό νεκροί από το κρύο μετρά Ουγγαρία και Ρουμανία, που εξαρτώνται ιδιαίτερα από το ρωσικό αέριο! Κάτι τέτοιο ούτε η ΕΣΣΔ δεν είχε κάνει ποτέ. Τι συμβαίνει τώρα;
Η αφετηρία του προβλήματος φαίνεται να βρίσκεται στον ρωσικό κολοσσό Gasprom, που αποτελεί ένα από τα εργαλεία της εξωτερικής πολιτικής Πούτιν. Δεν πρόκειται μόνο για την σύγκρουση με την ουκρανική Naftogaz. Ο Πούτιν μάλλον βγάζει σπυράκια με τον αμερικανόφιλο πρόεδρο Γιούσενκο και η ιδέα ότι η Ουκρανία θα μπει σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ του είναι ανυπόφορη. Η Gazprom κατηγορεί την Ουκρανία πως κλέβει συστηματικά το αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη (το Κίεβο πληρώνει 179 δολάρια τον τόνο για λόγους ιστορικούς, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη 418 δολάρια τον τόνο) και απαίτησε από το Κίεβο τις ίδιες τιμές αγοράς διεκδικώντας παράλληλα και 2,5 δις δολάρια που είναι το χρέος της Naftogaz προς την Gazprom. Και η Ευρώπη παραμένει παγιδευμένη στη διαμάχη. Στις συναλλαγές των δύο χωρών διαμεσολαβεί μια εταιρεία που ανήκει κατά 50% στην Gazprom και κατά 50% σε Ουκρανούς επιχειρηματίες – αχυρανθρώπους του Γιούσενκο. Την εταιρεία αυτή -την RosUkrenergo που έχει την έδρα της στο ελβετικό καντόνι Zoug που αποτελεί φορολογικό παράδεισο- την έχει καταγγείλει ο Πούτιν ως διεφθαρμένο οργανισμό. Η Ρωσία, είναι γεγονός ότι δεν έχει συμφέρον να κρατά κλειστούς τους αγωγούς της, γιατί η Gazprom (που καλύπτει το 8% του ρωσικού ΑΕΠ) έχει για καλύτερο πελάτη της την Ευρώπη, αλλά και γιατί για πρώτη φορά από το 2000 θα έχει φέτος ελλειμματικό προϋπολογισμό. Η Ουκρανία από την πλευρά της έχει αμερικάνικες «πλάτες» και είναι η τρίτη χώρα (μετά το Ισραήλ και την Αίγυπτο) που δέχεται τεράστια ετήσια αμερικανική βοήθεια. Τόσο η Ρωσία όμως όσο και η Ουκρανία έχουν ανάγκη η μία την άλλη. Ακόμα και αν ολοκληρωθεί ο αγωγός της Βόρειας Ευρώπης (που θα παρακάμψει το ουκρανικό έδαφος), η Ουκρανία έχει πολλά ατού. Από το έδαφός της περνά ένα πλέγμα αγωγών φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων της Σιβηρίας που τροφοδοτούν την ευρωπαϊκή Ρωσία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην δε Κριμαία ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος του Ευξείνου, ενώ ρωσικές εταιρείες χρησιμοποιούν με ευνοϊκούς όρους το λιμάνι της Οδησσού.
Οι μόνοι που μπορούν να βγουν κερδισμένοι απο την παράταση μιας τέτοιας κατάστασης, είναι η Τσεχία και η Βουλγαρία, που απειλούν να ξαναβάλουν μπρος κλειστούς αντιδραστήρες, ενώ δύο νέοι κατασκευάζονται σε Γαλλία και Φινλανδία. Η δε Γερμανία με το τόσο αυστηρό πρόγραμμα αποπυρηνικοποίησης, «το σκέφτεται».

*ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΕΣ…
Η Προκήρυξη του «Επαναστατικού Αγώνα» μόνο ανατριχίλα μπορεί να φέρει. Προσπαθώντας να κερδίσουν συμπάθειες και λαϊκό έρεισμα, οι πιστολέρος κάνουν λόγο για ένοπλη επανάσταση. Αραγε πού την είδαν; Τα γεγονότα της Αθήνας, με τους πιτσιρικάδες, ήταν το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, αλλά όχι με ένοπλη μορφή. Γιατί αυτή η μορφή είναι καταδικαστέα.
Η ένοπλη επανάσταση χρειάζεται αποφάσεις συλλογικές και όχι επειδή έτσι αποφάσισαν οι ίδιοι και βγήκαν στους δρόμους αρχίζοντας να πυροβολούν… Ρε παιδιά, δεν βρισκόμαστε στη Ρωσία του 1917, ούτε είναι ίδια τα πράγματα. Τον μόνο «τσάρο» που είχαμε εμείς (της οικονομίας, ντε), τον αποκαθήλωσε ο Καραμανλής.
Για δε τις αναφορές στο Πολυτεχνείο, είναι ατυχέστατες. Πρώτον διότι οι τότε φοιτητές δεν ήταν οπλισμένοι, δεύτερον γιατί ΗΤΑΝ φοιτητές, τρίτον γιατί δεν είχαν κατά νου την ένοπλη επανάσταση, γι αυτό δεν ήταν και οπλισμένοι και τέταρτον γιατί υπήρχε χούντα.
Τα χάλια μας σαν χώρα, αγαπητοί πιστολέρος, δεν θα τα φτιάξουμε πυροβολώντας, αλλά μέσα από διάλογο. Οποιος είναι μάγκας δεν κουβαλάει πιστόλι αλλά πείθει με τον διάλογο. Ασε που μόνο «τσαμπουκά» μυρίζει η τακτική των όπλων.
Αυτό που είναι βέβαιο, είναι το ότι γνωρίζετε πως δεν μπορείτε να επιβάλετε τις (όποιες) απόψεις σας, γι αυτό και αποφασίσατε να το κάνετε με τα όπλα. Είναι η τακτική του «τσαμπουκά». Αλλά όσο Ελληναράδες κι αν είμαστε, αυτή την τακτική δεν την γουστάρουμε… Παρντόν, έ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου