Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ



Ο Ελληνες πολίτες παρακολουθούν με έκπληξη τις κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, που δείχνουν ή ότι παίζει το δικό της παιχνίδι εφαρμόζοντας δική της πολιτική, ή ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει! Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, χαμένη είναι η Ελλάδα!

Η υπόθεση αφορά την διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που θα γίνει στις 27 Ιουνίου στην Κέρκυρα, με τη συμμετοχή 56 χωρών (ανάμεσά τους η Χίλαρι Κλίντον από τις ΗΠΑ και ο Σεργκέι Λαβρόφ από την Ρωσία, αλλά και ο Σκοπιανός ομόλογός τους Αντόνιο Μιλόσοσκι). Το πρόβλημα είναι ότι ο Μιλόσοσκι θα έρθει στην Ελλάδα με αεροσκάφος της ΠΓΔΜ που θα φέρει τα χαρακτηριστικά της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Κάτι που απαγορεύεται για την είσοδο όλων των αεροσκαφών με την ονομασία «Μακεδονία» στην ελληνικό εναέριο χώρο. Και το περίεργο είναι, ότι το πρόβλημα αυτό, το λύνει η Ντόρα Μπακογιάννη, αποφασίζοντας να επιτρέψει «κατ΄ εξαίρεση» την προσγείωση του «μακεδονικού» αεροσκάφους. Διευκρινίζοντας, ότι αυτό γίνεται για να μην αμαυρωθεί το προφίλ της Ελλάδας, επειδή «η συνάντηση του ΟΑΣΕ είναι πολύ σημαντική» και «συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή κοινή γνώμη…»

Είναι τουλάχιστον εξοργιστική μια τέτοια διευκρίνιση για μια απόφαση που συνιστά βαριά παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τα Σκόπια στα σημεία μάλιστα των κρατικών συμβόλων και στο όνομα «Μακεδονία». Και γίνεται ακόμα εξοργιστικότερη, επειδή ακριβώς η Ντόρα Μπακογιάννη έχει συναινέσει (επίσης χωρίς όρους) στην απελευθέρωση της βίζας της ΠΓΔΜ προς τις χώρες της Ε.Ε. από το τέλος του έτους (δηλαδή την είσοδο διαβατηρίων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και στην Ελλάδα). Αυτές οι κινήσεις είναι ακατανόητες, την ίδια ώρα που τα Σκόπια προσπαθούν να διαμορφώσουν «εθνική στρατηγική» επιμένοντας στη διατήρηση της ταυτότητας και της γλώσσας, και την ίδια στιγμή που ο διαπραγματευτής κ. Νίμιτς ετοιμάζεται για νέο γύρο επαφών με βάση την πρότασή του, που εξαιρεί από την διαπραγμάτευση την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα!

Η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν μπορεί να δηλώσει άγνοια αυτών των προβλημάτων. Που μάλιστα θα παρακολουθούνται από 300 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και από τους υπουργούς Εξωτερικών 56 χωρών. Δεν θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε πως η Ελλάδα εμφανίζεται να υποκύπτει στον εκβιασμό της σκοπιανής πλευράς (που απείλησε ότι θα απέχει αν δεν γίνει δεκτός ο όρος της να έρθει στην Κέρκυρα ο Μιλόσοσκι με το αεροσκάφος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»). Είναι γνωστό ότι η όποια συναίνεση στο θέμα, και μάλιστα στην παρούσα στιγμή, δίνει επιχειρήματα και λανθασμένα μηνύματα στα Σκόπια και στους πάντες. Και, βεβαίως, δημιουργεί την αίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί πολύ εύκολα να κάνει «εξαιρέσεις», επειδή έτσι θέλει ένας υπουργός ή ένας πολιτικός παράγοντας. Αυτό θα εισπράξουν οι Σκοπιανοί και η Χίλαρι Κλίντον. Γιατί, για παράδειγμα, πέρυσι δεν επετράπη (και πολύ σωστά) η είσοδος στη χώρα του προέδρου της γειτονικής χώρας Τσερβενκόφκι που επρόκειτο να έρθει σε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Ζάππειο;

Είναι ακατανόητα όλα αυτά. Και οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε ντε φάκτο λύση του προβλήματος της ονομασίας. Ντροπή!


7 σχόλια:

  1. όσο ο καρατζαφέρης χτυπά,
    η κυρία μπακογιάννη κοφεύει,
    ο καταλληλότερος εφημερεύει..,
    και η ΤΙΤΑΝ βασιλεύει/απολύει 1800 εργάτες
    στά Σκόπια και δεν υπήρξε καμμιά αντίδραση..!?!
    -γιατί άραγες.???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον γιατί κάποιοι αγαπούν πολύ τους αμερικάνους, Bimbo μου και δεν θέλουν να τους χαλάσουν τα χατίρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αξίωση περί παραίτησης φαντάζομαι είναι κάποιο αστικό αστείο, έτσι; Γιατί ως γνωρίζετε ουδείς παραιτήθηκε σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όχι χωρίς να τον σπρώχνουν! Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς koptoraptou μου... Στη χώρα αυτή μιλάμε με ευφημισμούς. Γνωρίζω, όπως όλοι μας, ότι είναι τόσο ανάλγητοι, που δεν πρόκειται να παραιτηθεί κανείς τους.
    Σε χαιρετώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αντιδεξιά εμμονή μου, χρόνια με κυριεύει...όμως αυτό που ζούμε σήμερα, δεν έχει προηγούμενο!
    Κλινικά νεκροί... η κυβέρνηση του καταλληλότερου!
    Καλημέρα, σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έκανα και το ορθρογραφικό μου λαθάκι, λόγω νεύρων!
    Πάμε πάλι...κλινικά νεκρή, η κυβέρνηση του καταλληλότερου!
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή σου μέρα 50fm. Θα έλεγα και εγκεφαλικά νεκρή, μόνο που ο καταλληλότερος δεν το έχει καταλάβει ακόμα...
    Σε χαιρετώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή