Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ "ΣΕΧΤΑΣ" ΠΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΠΟΛΙΤΕΣ



Από τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής στα Πατήσια, μετά την δολοφονία του αστυνομικού.



Μόνον αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει η δολοφονία του 41χρονου υπαρχιφύλακα της αντιτρομοκρατικής Σάββα Νεκτάριου, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, με 24 σφαίρες. Αλλά και απόπειρα τρομοκράτησης όσων «σκέφτονται» να συνεργαστούν με τις αρχές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Εντύπωση κάνει, πάντως, μια σειρά γεγονότων – παραλήψεων που το λιγότερο που θα έπρεπε να προκαλέσουν αυτή τη χρονική στιγμή, θα ήταν κάποιες παραιτήσεις: για τον τρόπο που η αντιτρομοκρατική κινείται, για την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας των μαρτύρων (ούτε αλλαγή σπιτιού, ούτε αλλαγή ταυτότητας) και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν στο παρελθόν ευθείες απειλές προς όλους τους αστυνομικούς – πολύ δε περισσότερο προς την αντιτρομοκρατική. Η γυναίκα που «προστατεύεται»… φανερά, έμενε στο σπίτι της από το 2002, όταν είχε δώσει πληροφορίες για πρόσωπα που κατηγορήθηκαν ότι σχετίζονταν με τον ΕΛΑ και συνέβαλε στη σύλληψη προσώπων που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην οργάνωση. Πολλοί δε, ήταν εκείνοι που γνώριζαν ποια ήταν αυτή η γυναίκα και για ποιόν λόγο την φρουρούσαν.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Το θύμα είχε αναφέρει ότι παρακολουθείτο από «περίεργα άτομα», και σύμφωνα με μαρτυρίες ο αστυνομικός είχε καλέσει την ομάδα «Δέλτα» για να ελέγξει άτομα τα οποία τον είχαν πλησιάσει και τον παρατηρούσαν την ώρα που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο που έκανε υπηρεσία. Μάλιστα, μια φίλη της οικογένειας του θύματος, ανέφερε ότι ο αστυνομικός είχε κάνει λόγο για άτομα «με μαλλιά και μούσια» που εμφανίζονταν συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα στον χώρο όπου έκανε υπηρεσία.

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι με τη δολοφονία αυτή, η «Σέχτα» (κάποιοι από τους κάλυκες δείχνουν οτι προέρχονται από το ίδιο όπλο που είχε ξαναχρησιμοποιηθεί από την οργάνωση), έστειλε διπλό μήνυμα: την πραγματοποίηση της παλαιότερης απειλής εναντίον των αστυνομικών («η ζωή κάθε μπάτσου αξίζει όσο μια σφαίρα» έγραφε ο συντάκτης της πρώτης προκήρυξης της «Σέχτας» που εστάλη και δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» μετά την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού), και το μήνυμα προς την αντιτρομοκρατική και προς κάθε πολίτη που θα βρεθεί μάρτυρας σε υπόθεση τρομοκρατίας.

ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ

Η είδηση όπως είναι φυσικό, έκανε το γύρο του κόσμου. Το Associated Press κάνει λόγο για «θρασύτατη κλιμάκωση των εγχώριων τρομοκρατικών επιθέσεων λίγες ημέρες πριν τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, στα οποία αναμένεται να παραστούν δεκάδες αξιωματούχοι από ολόκληρο τον κόσμο». Το γαλλικό πρακτορείο μετέφερε την δήλωση του Ε. Αντώναρου ότι «αυτό το μεμονωμένο συμβάν δεν έχει καμία σχέση με τα εγκαίνια». Οι Times έγραψαν ότι «η είδηση σόκαρε τους Ελληνες, που ήλπιζαν σε μια διεθνή διαφημιστική προώθηση για τη χώρα τους με τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης». Το δε Reuters επεσήμανε ότι «ομάδες αριστεριστών και αναρχικών έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων εναντίον αστυνομικών, πολιτικών κα επιχειρηματικών στόχων από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αστυνομικός σκότωσε στην Αθήνα έναν έφηβο πυροδοτώντας τις χειρότερες ταραχές στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες», παραθέτοντας παράλληλα λίστα με τις βασικές οργανώσεις αριστεριστών που έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις πρόσφατα. Και οι New York Times έγραψαν ότι «η επίθεση της Τετάρτης είναι το πρώτο φονικό χτύπημα έπειτα από μια σειρά μεταμεσονύχτιων, στην πλειοψηφία τους, βομβιστικών επιθέσεων από διάφορες εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Επιτέλους, πρέπει κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν και να ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ. Για να αναγνωρίσουν, έστω έμμεσα, την δική τους ολιγωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου