Το θέμα του blogging απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο. Κάποιους μάλιστα τους ενοχλεί ιδιαίτερα. Συνήγορος στην άποψη αυτή, είναι ο κατάπτυστος τίτλος δημοσιεύματος στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (14 Ιουνίου), για τον οποίον δεν ευθύνεται φυσικά ο συντάκτης ύλης της εφημερίδας, αλλά ούτε και ο συντάκτης Δ. Γαλάνης που το υπογράφει, αλλά η «γραμμή» της εφημερίδας. Ο τίτλος, λοιπόν, λέει: «Ο (ύποπτος) ρόλος των blog στις ευρωεκλογές». Και ο υπότιτλος: «Πώς διέρρευσαν τα στοιχεία και γιατί οι υπεύθυνοι παρέβησαν τον νόμο περί μη δημοσιοποίησης πριν από το κλείσιμο της κάλπης». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε τρία συγκεκριμένα blogs (troktiko, pressmme και nonews-news), τα οποία δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα των exit polls από το μεσημέρι της Κυριακής.
Αυτό που έχω να παρατηρήσω, είναι α) ότι είναι θέμα προσωπικό αυτών που γράφουν στα τρία προαναφερόμενα blogs του πώς είδαν τις ευρωεκλογές και του πώς συμπεριφέρθηκαν. Δεν είναι θέμα ΟΛΩΝ των bloggers. β) Τα λεγόμενα «δημοσιογραφικά» blogs, στελεχώνονται από δημοσιογράφους, οι οποίοι δουλεύουν σε κάποιο ΜΜΕ και συνεπώς έχουν πρόσβαση σε πηγές. γ) Ο ρόλος τους δεν μπορεί να κριθεί ως ύποπτος από εκείνους που με την κάλυψη ενός «σοβαρού» εντύπου, διαπράττουν καθημερινά σωρεία αδικημάτων (από παραπληροφόρηση, μέχρι μαύρη εργασία και διασπορά ψευδών ειδήσεων). δ) Ο ρόλος κάθε δημοσιογράφου που ασχολείται με το blogging, δεν είναι περισσότερο ύποπτος, από εκείνον που εν δυνάμει έχουν όλοι οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν σε ΜΜΕ. στ) Την ίδια ευθύνη έχουν οι δημοσκόποι, οι οποίοι συνεργάστηκαν επίσημα με όλα τα ΜΜΕ που δημοσιοποίησαν τις προβλέψεις των exit polls.
Η προσπάθεια της εφημερίδας, να εξομοιώσει σε ρόλο «υπόπτου» το σύνολο των bloggers, που πλησιάζουν τις 50.000 και έχουν καθημερινά εκατομμύρια αναγνώστες, όχι μόνον είναι κατάπτυστη, αλλά μοιάζει με εκείνη την προσπάθεια που η πολιτεία κάνει με τους οικονομικούς μετανάστες, προσπαθώντας να «πείσει» ότι είναι όλοι εν δυνάμει «ύποπτοι» γι αυτά που ΘΑ κάνουν!…
Ο συνδυασμός των πολλαπλασιαζόμενων και απρόκλητων επιθέσεων κατά των bloggers (όπως καιρό τώρα συμβαίνει και με την εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ του Μάκη Κουρή), καταδεικνύει την αγωνία των εκδοτών για τις διαρροές των φυλλάδων τους, για τις οποίες μόνον οι bloggers δεν φταίνε.
Δική μου γνώμη είναι ότι καλό θα ήταν να σταματήσουν να διασύρουν όλους τους bloggers με επιθέσεις τέτοιου είδους. Όχι τίποτε άλλο, αλλά διότι ανάμεσα σ΄ αυτούς υπάρχουν και παλαιοί δημοσιογράφοι που και τους κανόνες σέβονται και ΠΟΛΛΑ γνωρίζουν, λόγω της μακράς θητείας τους στο επάγγελμα. Οι εποχές έχουν αλλάξει, και οφείλουν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα χωρίς πανικό και συνεπείς στις αρχές που οι κύριοι αυτοί υποστηρίζουν ότι «διακονούν». Ας προσαρμοστούν.
Η πληροφόρηση, για κακή τους τύχη, δεν είναι πλέον προνόμιο της κλασικής δημοσιογραφίας (είδαμε την κατάντια της στις πρόσφατες εκλογές της ΕΣΗΕΑ), αλλά είναι πλέον δικαίωμα κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου που επιθυμεί να σχολιάσει όπως θέλει και όποτε θέλει, τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του. Γεγονότα που δεν υποπίπτουν στην αντίληψη μόνον των «επαγγελματιών» δημοσιογράφων, αλλά και άλλων… Ισως αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος πού κάποιοι τρέμουν: η προοπτική να χάσουν ολοκληρωτικά την από «καθέδρας» πληροφόρηση, μια που η πληροφορία έχει πάψει στην ουσία να αποτελεί προνόμιο δημοσιογραφικό, αλλά έχει αμβλυνθεί.
προσυπογράφω..!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝά΄ σαι καλά B. Bimbo.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε χαιρετώ...
Eξαιρετικό, το έργο του Μόραλη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή, έχω αποφασίσει στη ζωή μου, να τα βλέπω όλα, με εικαστικό τρόπο, μπορώ να πω, ότι οι καλικατούρες-δημοσιογράφοι, που προβάλλονται ως πίνακες μεγάλης αξίας, στα σαλόνια των μεγαλο.....των,ουδεμία σχέση έχουν με την τέχνη και την ποιότητα γενικώς!
Κάποια στιγμή, πόσο θα ήθελα, να ανακαλύψει ο συλλέκτης πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ότι η σπάνια συλλογή του, αποτελείται από φτηνές απομιμήσεις!
Καλημέρα!
Εχεις δίκιο 50fm. Γενικότερα η δημοσιογραφία έχει... εικαστικό πρόβλημα. Και πρώτα απ΄ όλα αυτό φαίνεται από τον... πρόεδρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα...
Ίσως φοβούνται ορισμένοι ότι θα σταματήσουμε να παρακολουθούμε τα μονοθεματικά δελτία τους, όπου η πληροφόρηση για οτιδήποτε συμβαίνει εκτός Ελλάδος είναι ανύπαρκτη κι όπου δημοσιογράφοι και καλεσμένοι σε συγκεκριμένους 'ρόλους', αγωνίζονται να καλύψουν ο ένας τη φωνή του άλλου συσκοτίζοντας έτσι την αλήθεια για σοβαρά πολιτικά ζητήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύα έχεις δίκιο. Ηδη έχουν δει κι έχουν καταλάβει καλά την κατρακύλα των δελτίων τους, αλλά δεν είναι μόνο η τηλεόραση. Είναι και οι εφημερίδες που μέσα από τα πολλαπλά τους συμφέροντα, έχουν καταντήσει την πληροφόρηση μονόπλευρη. Το κακό είναι πως όσο τους γυρνούν την πλάτη (με αποτέλεσμα τις πενιχρές κυκλοφορίες), τόσο ο πανικός τους μεγαλώνει και οι επιθέσεις προς τους bloggers θα γίνονται αμεσότερες και θα πολλαπλασιάζονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε χαιρετώ.