Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ - ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ...



"Η γνώση που αποχτιέται με καταναγκασμό, δεν συγκρατείται στη μνήμη", έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτων.







Η είδηση έρχεται από την Deutsche Welle και τη Ναυτεμπορική. Και λέει ότι εδώ και δέκα χρόνια, παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των νέων που μαθαίνουν αρχαίες γλώσσες στη Γερμανία, κυρίως λατινικά, αλλά και ελληνικά. Ετσι, έχει φτάσει ένας στους τέσσερις μαθητές (από τα σχεδόν 2,5 εκατομμύρια) να μαθαίνουν λατινικά, ενώ άλλες 16.000 διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά, στα αποκαλούμενα ανθρωπιστικά γυμνάσια και λύκεια.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, η αναγκαιότητα εκμάθησης αρχαίων γλωσσών είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση, διότι «θεωρούνταν κατασταλτικός παράγοντας και κριτήριο κοινωνικής διαλογής», μια που τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά αποτελούσαν το αποφασιστικό κριτήριο για το αν κάποιος μπορούσε να συνεχίσει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην πρώην ανατολική Γερμανία, θεωρούνταν σύμβολα της αστικής κουλτούρας «στοιχείο μπουρζουαζίας» και γι αυτό δεν μάθαιναν τις γλώσσες αυτές, παρά μόνο για επαγγελματικούς λόγους.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, υπάρχει μια αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά, με μια παράλληλη αλλαγή του προσανατολισμού, του περιεχομένου και του στόχου του μαθήματος. Η τυπολατρία έπαψε από πλευράς καθηγητών, οι οποίοι ασχολούνται με βασικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, χωρίς να δίνουν πλέον έτοιμες απαντήσεις, αλλά καταθέτοντας προτάσεις για τον τρόπο σκέψης με τον οποίον θα μπορούσαν να δοθούν πιθανές απαντήσεις. Στη βάση κεντρικών κειμένων βρίσκονται και συζητούνται θέματα όπως η σημασία της δικαιοσύνης, της φιλίας, το αν υπάρχει δίκαιος πόλεμος, ή τι είναι πολιτική, τι είναι μόρφωση και ποιος ο σκοπός τους.

Μου φαίνεται ότι σε λίγα χρόνια οι Γερμανοί θα είναι σε θέση να δώσουν περισσότερες απαντήσεις σε πολλά θέματα πολιτικής μόρφωσης απ΄ ό,τι οι Ελληνες πολιτικοί, απλώς αντλώντας απαντήσεις από τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων, θέτοντας ερωτήματα από την ουσία της ελληνικής σκέψης. Και δίνοντας ερεθίσματα για σύγχρονες απαντήσεις διαχρονικών ερωτημάτων. Όλα αυτά, να τα βλέπουν εκείνοι που κατάντησαν έτσι όπως κατάντησαν την παιδεία στη χώρα μας…

3 σχόλια:

  1. Ax...Αθηναίε πολίτη!
    Μέχρι και διάσημος Αμερικανός ψυχαναλυτής Ιρβιν Γιάλομ,δήλωσε ότι είναι
    επηρεασμένος από τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους, από τον Σωκράτη μέχρι τον Επίκουρο! Ακόμα και η ιδέα του καινούργιου του βιβλίου «Στον κήπο του Επίκουρου: Ξεπερνώντας το φόβο του θανάτου» δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια ,όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα.
    Πλήθος κόσμου, έτρεξε στο Μέγαρο,για να τον ακούσει να πει, ότι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες!
    Και οι πωλήσεις των βιβλίων του στα ύψη!
    Και η χώρα που γεννήθηκε ο πολιτισμός, κοιμάται,(καταπίνοντας χάπια)κι ονειρεύεται ναρθεί ο Γιάλομ, να τους ανοίξει, τα μάτια και τη ψυχή!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από μικρός πίστευα,
    ότι ο αγαπημένος μου παπαδιαμάντης
    για το βιβλίο του
    "οι έμποροι των εθνών"
    είχε επιλέξει μία λάθος τίτλο..:

    "οι εμποροι του πνεύματος και των ψυχών"
    ταιριάζει πολύ περισσότερο σ' αυτό το έθνος...
    καλημέρα.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 50fm έχεις απόλυτο δίκιο για τον Yalom. Απλώς έχει πλασαριστεί καλά και είναι πολύ "in". Κατά τα άλλα, μία από τα ίδια...

    B.Bimbo μου, καλημέρα. Οι έμποροι βρίσκονται ανάμεσά μας. Το καλό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι το καταλαβαίνουν. Ευελπιστώ, ότι θα αλλάξουμε νοοτροπία. Οσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα για όλους μας...
    Σε χαιρετώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή