Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΣΑΝ... ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ!




Ποιο ήταν, λοιπόν, το μήνυμα από τις ευρωεκλογές; Η αποχή! Και αυτό είναι λυπηρό. Και δεν αφορά, φυσικά, μόνο την Ελλάδα, όπου ένας στους δύο δεν ψήφισε, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, όπου η αποχή κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Το πρώτο που θα μπορούσαμε να επισημάνουμε, είναι ότι από εδώ και πέρα, δεν πρέπει να ακούσουμε ποτέ από εκείνους που δεν ψήφισαν, ότι για τα όποια δεινά ευθύνονται κάποιοι άλλοι – γιατί κυρίως ευθύνονται αυτοί οι ίδιοι. Και ευθύνονται για τον εξής λόγο: Οι ίδιοι με την στάση τους, στέρησαν από τον εαυτό τους το δικαίωμα της ψήφου. Λες και είναι αλλοδαποί σε αυτή τη χώρα… ΄Η σαν να τους έχει επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων... Το επιχείρημα ότι οι ευρωεκλογές είναι διαφορετικές από τις εθνικές εκλογές, είναι μεν σωστό, αλλά είναι εξίσου σωστό και το ότι οι ευρωεκλογές είναι επίσης σημαντικές, με την έννοια ότι είμαστε μέρος της Ευρώπης, μετέχουμε στην ευρωπαϊκή ένωση, άρα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό το αποτέλεσμα που στέλνουμε στο ευρωκοινοβούλιο, μέσω στη κάλπης.

Προχωρώντας, και όσον αφορά την Ελλάδα, βλέπουμε τα εξής: Πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ανεβασμένος ο ΛΑΟΣ, κερδισμένο το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι-Πράσινοι που εκλέγουν ευρωβουλευτή για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το Βατερλό βρίσκεται στη ΝΔ που έχασε μεγάλο μέρος των ποσοστών, αλλά ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε ένα πολύ καλό ποσοστό που είχε να το συρρικνώσει φρικτά, για να αποδειχθεί τελικά ότι εδώ δεν «χαϊδεύτηκαν αυτιά», αλλά «τραβήχτηκαν αυτιά»…

Πέρα από όλα αυτά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο δικομματισμός παραμένει. Και αυτό αποτελεί ένα επίσης «μήνυμα». Από εκείνους δηλαδή που ψήφισαν, οι 7 στους 10 επέλεξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι στις εκλογές αυτές πήραν μέρος 28 κόμματα!

Τώρα, όσον αφορά στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, εντύπωση κάνουν τα εξής: Πρώτον, ο μεγάλος ηττημένος, ο Κώστας Καραμανλής, πέρα από το μήνυμα που είπε ότι εισέπραξε, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην οικονομική πολιτική του (άραγε ποιο μήνυμα εισέπραξε). Και εντύπωση έκανε το ότι δεν αναφέρθηκε στον νικητή των εκλογών… Δεύτερον, στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν βέβαια ευχαριστημένος ως νικητής σ΄ αυτές τις εκλογές, αλλά δεν έμοιαζε να τον απασχολεί το μέγεθος της αποχής πέρα από μια ισχνή αναφορά σ΄ αυτήν.

Για όλους εμάς, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τώρα, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στα ίδια ακριβώς προβλήματα που αντμετωπίζαμε και πριν.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι μια Ευρώπη που δεν μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες της, έχει πρόβλημα γενικότερο. Η δε αποχή, αποτελεί βεβαίως ένα σημαντικό φαινόμενο που θα πρέπει να προβληματίσει μεν κάθε ηγεσία της Ευρώπης, ωστόσο δεν αποτελεί ψήφο. Οσοι δεν ψήφισαν (στην Ελλάδα ή αλλού), άφησαν κάποιους άλλους να αποφασίσουν για τους ίδιους. Κι αυτό αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Γιατί μόνο αυτοί που ψηφίζουν μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις. Εκείνοι που δεν ψηφίζουν, είναι δικαίωμά τους να το πράξουν, βεβαίως, αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ασκήσουν κριτική όταν οι ίδιοι εκχώρησαν (μέσω της άρνησης ψήφου) το δικαίωμα αυτό.

4 σχόλια:

  1. Επιστροφή με Υπογραφή και χαρτόσημο..:
    Το πρώτο που θα επισημάνουμε,
    είναι ότι από εδώ και πέρα,
    δεν πρέπει να ακούσουμε ποτέ
    από εκείνους που ψήφισαν,
    ότι για τα όποια δεινά
    ευθύνονται κάποιοι άλλοι –
    διότι ευθύνονται αυτοί οι ίδιοι.
    Και ευθύνονται για τον εξής λόγο:
    Οι ίδιοι με την στάση τους,
    κάνοντας χρήση δηλ.του δικαιώματος της ψήφου ανέλαβαν και την υποχρέωση/ΚΟΣΤΟΣ της επιλογής τους.
    Λες και είναι άποικοι σε αυτή τη χώρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. B.Bimbo μου, δυστυχώς, τα λαμόγια έχουν καταφέρει να έχουν "στην απέξω" (και νομοθετικά) όσους αποφασίζουν να μην ψηφίσουν. Και το λέω αυτό, γιατί η αποχή δεν προσμετράται στο πολιτικό αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά μόνο στο θεωρητικό. Υπό την έννοια αυτή, δεν θα ήταν καλύτερο να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός (αλλά και οτιδήποτε άλλο) με μια προσμετρήσιμη ψήφο οπουδήποτε αλλού; Και βεβαίως με την ψήφο που δεν έχει προσμετρηθεί υπέρ των αποδεδειγμένων λαμόγιων, αναλαμβάνει το κόστος της ψήφου του που προσμετρήθηκε, αλλά όχι υπέρ των λαμόγιων. Σήμερα, τα λαμόγια, λένε (λόγω τεράστιας αποχής) ότι "πήραν το μήνυμα". Στ΄ αλήθεια υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι από αύριο το πρωί όλα θα αλλάξουν υπέρ εκείνων που ΔΕΝ ψήφισαν; Αυτό αναρωτιέμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανήκω σ'εκείνους που ψήφισαν,που ψηφιζαν και θα ψηφίζουν.Παρα ταύτα πολλές φορες εχω αναρρωτηθεί αν θάπρεπε κάποια φορά η αποχή ν'αγγίξει το 80% μήπως και αντιληφθουν οι ανα τον κόσμο ηγεμονίσκοι,πως το σύστημα τελειωσε,οτι οι Πολίτες και οι κουμανταδόροι βρίσκανται σε απόλυτη αναντιστοιχεία.Την ιδια στιγμή στον προσωπικο μου διάλογο παρεμβαίνει η ενσταση.Αραγε η αποχή ειναι πολιτική συνειδητή ενέργεια,οπως την εκλαμβανει και την υποστηρίζει ο πολύ-πολύ καλός φίλος Μπιμπο,η εδραζεται σε ανυπαρξία μορφωσης και λοβοτόμησης των πολιτών,που πιθανώς δεν αγγιξε ακόμη η καταστροφικη μανία του Μααστριχ και η επερχόμενη λαίλαπα της Συνθήκης της Λισσαβώνας??Φοβάμαι πως αν υπερισχείει η δευτερη αποψη [ που προσωπικα πιστεύω] οτι και να συμβεί απο δω και πέρα,θα δούμε αδύναμους ανθρώπους που δεν θα μπορούν να αντιδρασουν καθως δεν εχουν αντίληψη πως ανοίκουν σένα κοινωνικο σύνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παρ'οτι ισχύουν
    ,ως γεγονός,
    και η πολιτικά συνειδητή
    και η μή συνειδητή αποχή
    εμείς διαλέξαμε την αποχή
    σαν μοναδικό και δημοκρατικό μέσο αντίστασης
    κατά της παράνομης και καταχρηστικής εφαρμογής
    στις ευροεκλογές της συνθήκης της Λισσαβώνας
    (15/16 ευρωβουλευτές επιπλέον)
    και της αντιδημοκρατικής λειτουργίας
    του ευροκοινοβουλίου...,
    και πετύχαμε ώστε
    σε πανευρωπα'ι'κό επίπεδο
    η επιλογή μας
    να είναι το πρώτο πολιτικό θέμα
    τα επόμενα 5 ΧΡΟΝΙΑ,
    είτε αρέσει στους μανδαρίνους της ΕΕ
    είτε όχι..:-)

    τώρα το πως ερμηνεύει
    ο κάθε πτωχός τω πνεύματι
    ευρωπαίος κομματάρχης και συμφεροντολόγος
    την συνείδητή μας αυτή επιλογή
    είναι δικό του πρόβλημα και καλά θα πάθει..!
    Σας βεβαιώνω μόνον
    ότι με την επιλογή/κίνησή μας αυτή
    το δικονομικό καθεστώς της ΕΕ
    απέκτησε ένα τεράστειο 57,00%
    και άλυτο πρόβλημα...
    ρωτήστε τον κάθε πονεμένο ειδικό
    επί των Θεμάτων.
    Το να μας βρίζει τώρα
    αντί να μας ευχαριστεί ο κάθε ψηφοφόρος,
    επειδή τον αναγκάζουμε
    να αναλάβει πλέον καθημερινή πολιτική ευθύνη
    αντί της ανεύθυνης κομματικής γραμμής
    ήταν αναμενόμενο...

    καλημέρα σας και να τους χαίρεστε όλους..:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή