Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ...








Αυτή την Κυριακή έχουμε τις ευρωεκλογές. Θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις, που αφορούν κυρίως σε εκείνους αμφιταλαντεύονται επιθυμώντας να πάνε στην κάλπη μόνο και μόνο για να δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας. Για τους άλλους δεν έχω να πω τίποτα, γιατί την απόφασή τους την έχουν πάρει.

Θα σταθώ σε ένα κόμμα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει πάρει πολύ τα πάνω του. Ο λόγος για τους «Οικολόγους Πράσινους». Και για τον επικεφαλής τους, τον Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Χωρίς περιστροφές, υποστηρίζω ότι το κόμμα αυτό, είναι επικίνδυνο. Και είναι επικίνδυνο, γιατί απλούστατα είναι εναντίον της Ελλάδας. Δεν είμαι εθνικιστής – κάθε άλλο- αλλά επειδή ζω σ΄ αυτή τη χώρα και με ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής, αλλά και με ενοχλεί σφόδρα κάθε είδους ρατσισμός, γι  αυτό ακριβώς το λόγο θεωρώ αυτό το κόμμα επικίνδυνο… Ενα πυροτέχνημα, που δυστυχώς παραμύθιασε και δημοφιλείς καλλιτέχνες να πάρουν θέση υπέρ του. Δεν πρόκειται μόνο για τις σφόδρα ανθελληνικές θέσεις σε θέματα εθνικά που το συγκεκριμένο κόμμα προωθεί, αλλά και για την ουσία της οικολογίας, που δεν μπορώ να παραδεχθώ ότι είναι ο οικολογικός φασισμός που –γενικότερα- προωθείται.

Παραθέτω, λοιπόν, τα επιχειρήματά μου, 1) Για τους Οικολόγους – Πράσινους και 2) Για την οικολογία.    

 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Πρότυπο των Οικολόγων Πράσινων είναι οι Γερμανοί Οικολόγοι,  των οποίων ο επικεφαλής (και φερόμενος ως χρηματοδότης τους) Γιόσκα Φίσερ, μετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας ως υπουργός Εξωτερικών, πρωτοστατώντας στους ανηλεείς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία χωρίς να δικαστεί ποτέ ως εγκληματίας πολέμου. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, προέρχεται από οικογένεια με αριστερές καταβολές (ο πατέρας του που ήταν αγωνιστής του ΕΑΜ καταγόταν από το Βόιο Κοζάνης και η μητέρα του από προσφυγική οικογένεια της ανατολικής Θράκης). Μετά τη Νομική, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις ΗΠΑ με μεταπτυχιακό τίτλο στην Κοινωνική Οικολογία.

Η κοινωνική οικολογία –επιλεκτικά ενταγμένη στην αναρχική ιδεολογία- υποστηρίζει ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα πηγάζουν από την κυριαρχία ανθρώπου σε άνθρωπο, θεωρώντας ότι η έννοια της κυριαρχίας στη φύση, είναι επέκταση της λογικής της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τα οικολογικά προβλήματα, λοιπόν, μπορούν να λυθούν μόνο με τη συνολική αλλαγή της κοινωνίας, μέσα από μια καταργημένη ιεραρχία. Καλό όλο αυτό, αλλά το ερώτημα παραμένει, αν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι μια μη ιεραρχική κοινωνία δεν θα προκαλεί βλάβες στο περιβάλλον…

Ανεξάρτητα από αυτό, δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίον στα πλαίσια του θεωρητικού προγράμματος της εν Ελλάδι κοινωνικής οικολογίας, εντάσσεται ο ανθελληνισμός.

Δυό λόγια για τις πράξεις του Μιχάλη Τρεμόπουλου, που αποτελούν όνειδος για τη χώρα: α) στις 11 Μαρτίου 2006 βρισκόταν στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Θεσσαλονίκης, μαζί με εκείνους (την οργάνωση «Ουράνιο Τόξο») που παρουσίαζαν το λεγόμενο… «Μακεδονικό Αναγνωστικό», που προπαγανδίζει ανοιχτά τη σκοπιανή διάλεκτο ως… μακεδονική γλώσσα, αγνοώντας (στ΄ αλήθεια ή ηθελημένα, άγνωστο) ότι οι Σλάβοι είναι πολύ μεταγενέστερος λαός, άρα η «μακεδονική γλώσσα» δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με την (προϋπάρχουσα) Μακεδονία. β) Ο επικεφαλής των Οικολόγων – Πράσινων, ήταν ανάμεσα σ΄ εκείνους που θέλησαν να καταδώσουν την Ελλάδα στον ΟΗΕ και στην διεθνή κοινότητα για «συμμετοχή στη σφαγή μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία», χωρίς μάλιστα κάτι τέτοιο να έχει δεχθεί ούτε το Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο! Αλλά η επιμονή εξακολούθησε: οι Ελληνες έπρεπε να ζητήσουν συγνώμη και η Ελλάδα να παραπεμφθεί από μόνη της στη Χάγη, μαζί με τον Μιλόσεβιτς για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου! γ) Ζήτησε από το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης να μετονομαστεί η οδός Αποστόλου Παύλου, σε… Κεμάλ Ατατούρκ, του οποίου είναι θαυμαστής! δ) Σε προσωπικές αφηγήσεις του, τάσσεται υπέρ του θέματος των αλβανών «Τσάμηδων» και της «κυριαρχίας» τους στη Θεσπρωτία… ε) Το κόμμα του τάσσεται υπέρ του «αυτοπροσδιορισμού των Σκοπιανών» (προφανώς ως… «Μακεδονία» - σκέτο), στ) επιθυμεί να αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος μειονότητα «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει επίσημη διδασκαλία των «μακεντόντσι», χωρίς καν να λέει ποιοι πρέπει (και γιατί) να τα μάθουν. ζ) Ο ίδιος μετείχε στα κοινοτικά προγράμματα «Αντιγόνη» με αντικείμενο τον ρατσισμό, την οικολογία και τη βία. Τα έσοδα της «Αντιγόνης» ήταν 350.000 ευρώ το 2008, αλλά ο ίδιος λέει ότι δηλώνει εισοδήματα 8.000 ευρώ ετησίως, και ότι ζει από τα εισοδήματα της γυναίκας του. η) Υπάρχει η θέση ότι οι Πόντιοι δεν πρέπει να εγκατασταθούν στη Θράκη… θ) Τέλος ζητά το άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους λαθρομετανάστες, στους οποίους θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αναγνώριση δικαιωμάτων.

 

ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Οσον αφορά την οικολογία, γενικότερα, έχω την άποψη ότι θα πρέπει να αποτελεί μια άλλου είδους ανάπτυξη, κι όχι ανασταλτικός παράγοντας της ανάπτυξης, που προωθεί περισσότερους περιορισμούς αντί να αναπτύσσει ένα άλλο οικολογικό μοντέλο. Υπάρχει, όμως, άλλο μοντέλο; Φυσικά υπάρχει. Για παράδειγμα, η αλλαγή στην δομή παραγωγής και κατανάλωσης, η μείωση της χρήσης πετρελαίου και βενζίνης με χρήση τεχνολογιών που μειώνουν τους ρυπαντές των φθηνών και άφθονων υδρογονανθράκων - όπως ο λιθάνθρακας. Γιατί, καλές είναι οι ακριβές πηγές ενέργειας, όταν όμως μπορεί κάποιος να τις πληρώσει. Όταν όμως δεν ανήκει στην οικονομική ελίτ που διαθέτει άφθονο χρήμα, τότε τι γίνεται; Αλλά, η ακριβή ενέργεια έχει κι άλλες επιπτώσεις. Όπως αυτές στο περιβάλλον, αφού για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος, οι επιχειρήσεις κάνουν οικονομίες εις βάρος πρώτα απ΄ όλα του περιβάλλοντος. Γεγονός είναι ότι υπάρχει προσιτή τεχνολογία, σύμφωνα με την οποία ο λιθάνθρακας μπορεί να γίνει αβλαβής, οι οικολόγοι όμως δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Δεν θέλουν αξιοποίηση των καταλοίπων κι όλων των παραπροϊόντων παραγωγής και κατανάλωσης, δεν θέλουν θερμική επεξεργασία αστικών απορριμμάτων, δεν θέλουν πλήρες δίκτυο βιολογικών καθαρισμών υγρών αποβλήτων, δεν επιθυμούν ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων αποθεμάτων. 

Ετσι, η ίδια η οικολογία μετατρέπεται σε εμπόδιο στην ανάπτυξη. Απλώς διότι δεν επιθυμεί να αλλάξει μοντέλο, αλλά αρνείται τα πάντα. Για να αλλάξει το μοντέλο, πρέπει να υπάρξει ξανά πρωτογενής παραγωγή, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, εξορυκτική βιομηχανία, αλλά και μεταποίηση. Διαφορετικά, η ύπαιθρος θα ερημωθεί κι άλλο, και το περιβάλλον με τη σειρά του θα απαξιωθεί πλήρως.

Το ενεργειακό κόστος δεν μπορεί να μειωθεί, αν δεν υπάρξει φθηνή ενέργεια. Αυτό αποτελεί νομοτέλεια. Και για να έχει νόημα η «πράσινη ανάπτυξη», θα πρέπει να είναι και «πράσινη» (δηλαδή να προάγει τη γεωργία), αλλά και «ανάπτυξη» (προάγοντας την ανταγωνιστικότητα).

Ποιος όμως έχει όλα αυτά τα εχέγγυα; Η Νέα Δημοκρατία; Δεν το συζητάμε καν. Μήπως οι όψιμοι «οικολόγοι» του ΠΑΣΟΚ; Πολύ αμφιβάλλω με το παρελθόν που κουβαλάνε, της αποβιομηχάνισης μιας ολόκληρης χώρας, την μετατροπή μιας πλειάδας επιχειρήσεων σε «προβληματικές», με την ερήμωση της περιφέρειας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που αυτή συνεπάγεται. Επί Σημίτη, διαλύθηκε η γεωργία εις τα εξ ων συνετέθη…  

Και οι οικολόγοι φυτεύουν δεντράκια (σε πολλές περιπτώσεις με λάθος επιλογές δέντρων σε λάθος τοποθεσίες), κάνουν «χάπενινγκς» που είναι πολύ ωραία να τα βλέπεις, αλλά επί της ουσίας… Επί της ουσίας πολεμούν (γενικώς και αορίστως) τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντιτίθενται στα αιολικά πάρκα «για λόγους αισθητικής»  (περίπτωση Μαραθώνα, Νέας Μάκρης), πολεμούν λυσσαλέα την εκμετάλλευση του φθηνού λιθάνθρακα (αντί να ζητήσουν εφαρμογή τεχνολογίας για την παγίδευση του διοξειδίου του άνθρακα), και παλαιότερα υποστήριξαν τις «χωματερές πολυτελείας» (τους ΧΥΤΑ) που η Ευρώπη σήμερα απαγορεύει. Ηταν ακόμα αντίθετοι με τις μονάδες θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων την ίδια ώρα που στην Ευρώπη πολλαπλασιάζονται!

 

ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ «ΓΙΑΤΙ»

Δυστυχώς, οι Ελληνες οικολόγοι είναι πραγματικοί εχθροί του περιβάλλοντος και οι καλύτεροι… πελάτες των πετρελαιάδων και των εργολάβων που κατασκευάζουν ΧΥΤΑ…

Τρείς είναι οι λόγοι που μπορεί να υπάρχουν για τα συμβαίνοντα. Ο  πρώτος είναι η βλακεία. Ο δεύτερος είναι η «πονηριά» της αρπαχτής σε «πράσινες μπίζνες» και «πράσινα συμβόλαια». Και ο τρίτος είναι ο φανατισμός των οπαδών, που πάντοτε έβλαψαν τις μεγάλες ιδεολογίες. Όπως ακριβώς συνέβη με το στήσιμο της γκιλοτίνας που άρχισε να δουλεύει υπερωρίες από τους φανατικούς Ιακωβίνους, στέλνοντας στο πυρ το εξώτερο τις ιδέες της γαλλικής επανάστασης. Όπως οι Σταλινικοί πρόδωσαν την εργατική τάξη δημιουργώντας ένα σύστημα απόλυτης εργατικής καταπίεσης και έσχατης εργατικής αλλοτρίωσης. Όπως οι νεοφιλελεύθεροι που μετέτρεψαν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα σε μανιακή κερδοσκοπία χωρίς όρια, διαλύοντας την οικονομία. Όπως οι ναζί και οι φασίστες που μέσα από έναν αλλόφρονα «πατριωτισμό», οδήγησαν τα έθνη τους στην ήττα και την υποταγή.

 

Οποιος αγαπά τον τόπο και την γη όπου ζει, πρέπει να θέλει να παραδώσει κάτι καλύτερο στα παιδιά του. Πρέπει να συνταχθούμε με όποιον έχει αυτά τα εχέγγυα. Αν κανείς δεν τα έχει, αν θεωρεί ότι ο τόπος όπου ζει είναι ο αθλιότερος που υπάρχει στον κόσμο, εκτός του ότι μπορεί κάλλιστα να αλλάξει τόπο, το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να του εμπιστευθούμε τη ζωή και το μέλλον μας. Αν οι οικολόγοι (και όχι μόνο) το μόνο που κάνουν είναι να έχουν βάλει στο μάτι τις «δουλειές» και τα συμβόλαια που υποκρύπτονται από την οικολογική ανάπτυξη (όπως το «Πράσινο New Deal» με επενδύσεις 500 δις ευρώ μέχρι το 2014, που υποτίθεται ότι θα δώσουν δουλειά σε 5 εκατομμύρια ευρωπαίους), τότε είναι άξιοι «μαυρίσματος».


12 σχόλια:

  1. Toσο ο Γιόσκα Φίσερ όσο και
    ο Μιχάλης Τρεμόπουλος
    και οι πράσινοι γενικώς,
    είναι άμεσα εξαρτώμενοι από την
    Rudolf Steiner Foundation
    New York.USA
    tel +1-518-672 44 14
    fax +1-518-672 42 14

    καλησπέρα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Bimbo. Κατά τα άλλα, οι "Πράσινοι" είναι... πατριώτες! Και νοιάζονται για την οικολογία...
    Σε χαιρετώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Alitheia re File emeis edw katw den plirwnoume yia tin kathariotita ???? perimenane to Skai yia na mas katharissi ETHELONDIKA???? ftou mas axristoi polites pou eimaste .F

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με μπερδεύεις...

    Ανάπτυξη δε σημαίνει απαραίτητα και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης γενικά, ούτε καλύτερο περιβάλλον πόσο μάλλον περισσότερες θέσεις εργασίας. Το αντίθετο μάλιστα, οι αυτοματισμοί μας κάνουν περιττούς και ακόμη πιο αναλώσιμους για αυτούς που είναι ψηλά και αποφασίζουν που θα πάνε τα πιόνια.

    Διάβασε το βιβλίο The End Of Work του Jermy Rifkin και θα καταλάβεις πολλά.

    Όσο για τους "Πράσινους", δε μπορώ να εκφέρω γνώμη πριν τους δω "in action".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα mpo. Κατ΄ αρχάς θα προσπαθήσω να βρω το βιβλίο που μου προτείνεις. Δεν υποστήριξα ότι οι αυτοματισμοί είναι πανάκεια. Κάθε άλλο! Ομως συμβαίνουν. Το 1982 είχα πολύ σοβαρές συζητήσεις με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στον Πειραιά για τα περί αυτοματισμού των πλοίων. Ηταν κάτι που φαινόταν τότε στον ορίζοντα, κάτι που θα άλλαζε ριζικά την σύνθεση των πληρωμάτων στα πλοία. Και επίσης, κάτι που οι εφοπλιστές θα έκαναν οπωσδήποτε γιατί έτσι ήθελαν... Από τότε παραγγέλθηκαν πολλά πλοία στη Νορβηγία με εισαγωγή πολλών αυτοματισμών, καταργώντας με τον τρόπο αυτόν έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Οσο για το ότι ανάπτυξη δεν σημαίνει απαραίτητα και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, συμφωνώ. Ομως δεν είμαι από αυτούς που επιθυμούν την χωρίς ανάπτυξη επιστροφή στην εποχή των σπηλαίων. Και για να γίνω πιο κατανοητός: Αν έχω να διαλέξω ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην στασιμότητα, με ό,τι αρνητικό ενδεχομένως έχει και η μεν και η δε, θα διάλεγα την ανάπτυξη. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω, ότι οι προεκλογικές εκστρατείες γίνονται ακριβώς για να γνωρίζει ο πολίτης εκ των προτέρων τι ακριβώς θα κάνει ένα κόμμα όταν και αν βρεθεί "in action". Σύμφωνα με τα λεγόμενα των Ελλήνων "Πρασίνων" το "δείγμα γραφής" είναι ζοφερό. Τουλάχιστον εμένα δεν με καλύπτει...
    Σ΄ ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
    Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kαλημέρα.Ο Τρεμόπουλος και η παρεα του εκτός απο την περίπτωση ,της μετονομασίας της οδου,καταβάλλουν τον τελευταίο καιρό,μια ελεεινη π΄ροσπάθεια ενοχοποίησης των Θεσ/νικέων για την κατάληξη των εβραίων της Θεσ/νίκης.Μεσα στην προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνεται η πρόταση, η Στάση του ΜΕΤΡΟ εμπρος από το ΑΠΘ,να ονομασθεί Εβραίκά Νεκροταφεία καθώς στην περιοχή υπήρχαν τα Εβραικά Νεκροταφεία.Μία περιοχή η οποία κοσμείται απο την Αψιδα του Γαλερίου[ ΚΑΜΑΡΑ] απο τα τειχη της πόλης,απο την Εκκλησία Σύμβολο για τους Θεσ/νικείς[ Π.Δεξιά] -ανεξάρτητα της σχεσης των με την θρησκεία-.
    Οσο για το πρασινο,αν δεν επιστρέψει η προστασία τους,η διαχείριση τους[εργα-αναδασώσειςκλπ] στην επιστημονική κοινότητα των Δασολόγων,των μόνων κατεχόντων τη γνωση και εμπειρία ,οτι και να γίνει θα ειναι πεταμένα χρήματα του Ελληνα Φορολογούμενου.
    Μετα την διάλυση των Δασικών Υπηρασιών, αρχής γενομένης απο τον ΤΖΟΥΜΑΚΑ,προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, που συνεχίζεται με την αθλια πολιτική του Σουφλιά, αναθετοντας Δασοτεχνικά εργα σε κατασκευαστικές εταιρείες Δημοσιων εργων [στην ουσία Π.Μηχανικούς,αλλη αθλια εξυπηρέτηση] ,ενω υπάρχουν Εργολήπτες Πρασίνου,και στερόντας πιστώσεις απο τις Δασικές Υπηρεσίες ,ας μη περιμένει κανείς να δει Δάσος στην Ελλάδα.Οσο για την μόδα --Ελάτε να αναδασώσουμε-το μόνο που αποτέλεσαμα ειναι αστοχες αναδασώσεις και πεταμένα χρήμ,ατα.Στην περιφερεια αντι να χρηματοδοτούνται οι Δασικές Υπηρεσίες,κατακερματίζονται σε ποσα που δίδονται στους ΟΤΑ,προκειμένου να ενισχύεται η το προφίλ τους,οπου με αναθέσεις εκ μερους των τοπικών αρχόντων ,διδονται στον κάθε τυχαίο[οχι και τόσο τυχαίο ,το γεγονός οτι τα εργα διδινται και πάλι σε Π.Μ]χρησιμοποιούν τα χρήματα της Δασοπροστασίας για εργα βιτρίνας[χωροι θεασης,βρυσούλες,και κρασπεδα -αυλόγυροι σε ξωκκλήσια].Ολα αυτα και πολλά αλλα τα Πληρώνει ο Δασικός Πλούτος--ποιός πλούτος -- και χάνονται κονδύλια απο τα Ευρωπαικά Προγράμματα.Αν εχεις χρόνο σε προκαλώ να ανατρεξεις σε χρόνο προγενέστερο μιας 15ετιας,να συγκρίνεις πόσα χρήματα ειχαν διατεθεί για Δημόσια Δασοπονεία,Δασοτεχνικά Εργα[ φραγματα,δασόδρομοι] σε πόσο χρόνο εσβυναν οι φωτιές και πως λειτουργούσε η Δασοπυρόσβεση[ Δασοφυλάκια-δασοφύλακες που γνωριζαν το κάθε μονοπάτι και την δυνατότητα διαφυγής-το οικοσύστημακλπ]Πιστεψε με τίποτε απ' οσα αναφερω δεν ειναι μητε στο ελάχιστο υπερβολή,τα γνωρίζω εκ των εσω,
    Σύμφωνα ,με την επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη--Τα Δασαρχεία εφτασαν στο σημείο ν'ασχολούνται με γραφειοκρατικές διαδικασίες και με αιτήματα πολιτών παρά με την ουσιαστική διαχείρηση των Δασών.
    Κι ολα αυτά θυσία στον Λαικισμό[περιβαλοντικές οργανώσεις-πολίτες για το πράσινο.ΜΚΟ με ο,τι αυτό συνεπάγεται]και στις σκοπημότηες εξυπηρετησης ημετερων.Λοιπαμαι αν σε κουρασα,
    καλημερίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Taspa μου επειδή είμαι Θεσσαλονικιός αν και ζω στην Αθήνα, γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία των Θεσσαλονικιών Εβραίων. Γνωρίζω επίσης πολλούς χριστιανούς που βοήθησαν ενεργά στο να σωθούν πολλοί Εβραίοι Θεσσαλονικείς από τα κρεματόρια. Η προσπάθεια "ενοχοποίησης" από τον οποιοδήποτε, πέφτει στο κενό, απλούστατα διότι υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες επιζώντων (δημοσιευμένες) που δεν αφήνουν καμία απολύτως αμφιβολία για την αγαστή συνεργασία και τις φιλίες που υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων. Ολα όσα λέγονται είναι εκ του πονηρού και δεν έχουν άλλο στόχο από το να πλήξουν αυτή τη σχέση. Και φυσικά, στο πλαίσιο της "κοινωνικής οικολογίας", οι "Πράσινοι" δεν θα χάσουν οποιαδήποτε ευκαιρία... Εκείνο που δεν καταλαβαίνω εγώ, είναι τι ακριβώς πρεσβεύουν οι "Πράσινοι" για την οικολογία αυτή καθαυτή...
    Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ξερω αν κατάλαβες πως και γω ειμαι Σαλλονικιά----Καμάρα Μεριά------.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Taspa μου χαίρομαι που είμαστε από την ίδια πόλη. Δεν το ήξερα. Εγώ έμενα παλιά στην Πρίγκηπος Νικολάου.
    Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημητρίου ΓΟΎΝΑΡΗ!!!!!!!!!! Δίπλα απο Πυροσβεστική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. .. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω εγώ, είναι τι ακριβώς πρεσβεύουν οι "Πράσινοι" για την οικολογία αυτή καθαυτή... "
    Αγαπητέ politi Αthinaiε "-όποιος ψάχνει βρίσκει"!
    που έλεγε και κάποιος Μεγάλος ...
    Λοιπόν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ πρεσβεύουν ...
    αλλά καλύτερα να τα πούμε απο κοντά ! η ρίξε μια ματία στο http://www.ecogreens-gr.org/Docs/EG_structure/EG_Katastatiko_20080330.pdf
    ______________________________________________
    ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα σχολιάσω σαν απλό μέλος των ΟΠ
    Δεν ξέρω τι είναι η κοινωνική οικολογία.

    Αν λάβουμε υπ' όψιν το "Μακροπρόθεσμο κόστος της μόλυνσης" θα δούμε ότι συμφέρει να πληρώσουμε τώρα περισσότερα. Στο μέλλον όχι μόνο θα πληρώσουμε περισσότερα αλλά δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις συνέπειες της μόλυνσης

    Την πολιτική για τη Γεωργία την καθορίζει η Ε.Ε. και όχι οι Εθνικές Κυβερνήσεις.

    Για το λεπενιστικό: "εκτός του ότι μπορεί κάλλιστα να αλλάξει τόπο" διάβασε το ποστ μου: Σήκω Φύγε!

    @Β.Bimbo( PR Profil ): τι είναι το Rudolf Steiner Foundation;

    @taspa
    Συγνώμη αλλά φταίει ο κύριος Τρεμόπουλος που η Ελλάδα έχτισε πανεπηστίμιο επάνω στο ευραϊκό νεκροταφείο; Όταν έγινε αυτό ο άνθρωπος δεν ζούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή