Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ


(Renato Gutusso, erischiebung von patrioten, "Μετατόπιση" των πατριωτών, 1952)

«Η πιο ωραία θάλασσα:
αυτή που ακόμα δεν ταξιδέψαμε.
Το πιο ωραίο παιδί:
Ακόμα δε μεγάλωσε.
Οι πιο ωραίες μέρες μας:
Αυτές που ακόμα δε ζήσαμε.
Κι ο πιο ωραίος λόγος που θέλω να σου πω:
Αυτός που ακόμα δε σου είπα…»
(Ναζίμ Χικμέτ, Τα Ποιήματα των 9-10 Μ.Μ., 24 Σεπτέμβρη 1945, μτφρ. Πέτρου Μάρκαρη, Θεμέλιο, 1982)


Η χώρα αυτή, είναι χώρα για γέλια και για κλάματα. Ζούμε στη σφαίρα της γελοιότητας. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι, τα λαμόγια περνούν μια χαρά συμπαρασύροντας και παίρνοντας στο λαιμό τους όσους μπορούν, τα πράγματα δεν αλλάζουν γιατί κανείς (από τους κυβερνώντες εννοώ) δεν ενδιαφέρεται και εκείνοι που είναι σκαλωμένοι στην «μικρομεσαία» κλίμακα παρατηρούν με γουρλωμένα μάτια αυτά που συμβαίνουν και δεν ξέρουν τι να υποθέσουν.
Συζητάμε για τις «Σέχτες» και για τον Παλαιοκώστα και τα πεπραγμένα τους μόνο και μόνο επειδή αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να «τα παίρνουν χοντρά» και εκβιαστικά απ΄ όπου μπορούν. Ολόκληρο το σύστημα είναι διαβρωμένο. Και δεν το διέβρωσαν οι ανήμποροι πολίτες, αλλά εκείνοι που μετέχουν ενεργά σε ένα σύστημα του οποίου στηρίζουν τη δομή. Όσοι εργάζονται με μόνο «όπλο» τον μισθό τους, ανίκανοι να παρακολουθήσουν την κατρακύλα στην οποία έχουμε περιέλθει, βρίσκονται στη χειρότερη μοίρα. Θα αναφέρω δύο περιπτώσεις, εκείνη του περιφερειάρχη Αττικής και εκείνη του υπουργού Ανάπτυξης.
Στην πρώτη περίπτωση, ο Χαρ. Μανιάτης, ο περιφερειάρχης Αττικής, είχε μεταθέσει πρόσφατα τον δασάρχη Δημήτριο Κόκκα από τον Πόρο όπου υπηρετούσε, στο Αιγάλεω. Γιατί; Διότι, έπειτα από έλεγχο που έγινε από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης βρέθηκε ότι ο απλός δασάρχης είχε καταθέσεις 1,7 εκατ. ευρώ σε… 22 τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί στο «πόθεν έσχες»! Ο κ. Μανιάτης ανέστειλε τα καθήκοντά του, με ερώτημα (στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο) για να τεθεί σε δυνητική αργία ο συγκεκριμένος υπάλληλος. Βέβαια αυτό έγινε γιατί τον τύπο τον «τσίμπησε» το Σώμα των Ελεγκτών. Αλλά το θέμα είναι ότι ο ίδιος αυτός υπάλληλος είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν για ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ δασικών εκτάσεων, χωρίς όμως να προκύψουν στοιχεία εις βάρος του. Τον ήξεραν δηλαδή και το μόνο που έκαναν στο λαμόγιο, ήταν να του αλλάξουν πόστο!
Στην δεύτερη περίπτωση, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του χαρακτήρισε ως «αδικαιολόγητες» τις αυξήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στα καύσιμα. Σώπα! Και από την ερχόμενη εβδομάδα, λέει, θα ξεκινήσει «σαρωτικούς ελέγχους» στους εμπόρους πετρελαιοειδών, στους μεταπωλητές και στους πρατηριούχους. Για να (ξανα)μπει το «μαχαίρι στο κόκαλο»!… Αλλά ο υπουργός δεν γνωρίζει ότι υπάρχει κερδοσκοπία; Όλοι το γνωρίζουν εδώ και καιρό. Ο κ. Χατζηδάκης, τώρα το ανακάλυψε; Τώρα που το βαρέλι πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει στα 40 δολάρια και η αμόλυβδη «χτυπάει» 1 ευρώ το λίτρο (μάλιστα) στην Κρήτη; Τώρα που το πετρέλαιο θέρμανσης έχει πάει στα 89 λεπτά το λίτρο; Μα, η αμόλυβδη πουλιόταν πέρυσι (με 140 δολάρια το βαρέλι) στα 1,30 ευρώ το λίτρο. Δεν το γνώριζε; Και τι θα απαντήσει στην (εν πολλοίς δικαιολογημένη) απαίτηση των πρατηριούχων να πάει να κοιτάξει τι γίνεται στα διυλιστήρια; Κι αν πάει, τι θα κάνει; Και πότε; Τι θα απαντήσει στους 110.000 καταναλωτές φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, που αφού τους έβαλαν στο «τρυπάκι» να εγκαταστήσουν αέριο, βλέπουν να το πληρώνουν 50% ακριβότερο από την Αττική; Τι εξηγήσεις θα ζητήσει και τι λύση θα δώσει όταν η Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης και Αττικής δώσουν η καθεμία την δική τους εκδοχή για την διαφορετική τιμολόγηση που κάνουν; ΄Η μήπως θα περιμένει σε όλη αυτή την ιστορία να κάνει συνυπεύθυνους τους καταναλωτές, καλώντας τους σε μποϊκοτάζ; Γιατί μποϊκοτάζ μέσα στο κρύο δεν γίνεται κ. Χατζηδάκη, αλλά και δεν είναι δουλειά του πολίτη να κάνει «ναζάκια» στα διάφορα λαμόγια. Εσείς είστε υπεύθυνος, εσείς αποκλειστικά και η κυβέρνησή σας για τα έκτροπα που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Κανένας άλλος.
Διότι, πας αδερφέ να πιεις ένα χυμό στην καφετέρια και τον πληρώνεις 1,5 ευρώ. Και σκέφτεσαι. Γιατί ρε μάγκα; Αφού το κόστος του παραγωγού είναι 3,5 λεπτά ΤΟ ΚΙΛΟ! Θα πείτε, να΄ ταν μόνον αυτό. Όχι βέβαια, ενδεικτικά το ανέφερα. Αλλά πόσα τέτοια γίνονται καθημερινά; Να, γιατί ο Παλαιοκώστας έχει τόσους «φαν» στο Facebook. Γιατί οι σοβαροί πολίτες αυτής της χώρας αν παραβιάσουν το νόμο καταλήγουν στη φυλακή, ενώ τα λαμόγια είναι απέξω. Γιατί μπορείτε να πάρετε ολόκληρες λίστες με «παράνομους» πολίτες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν βγει στο σφυρί (σπίτια, αυτοκίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κλπ.), αλλά ποτέ δεν θα βρείτε απάντηση στο ποιος λεηλατεί το δημόσιο. Ποιος ενδίδει στις εδώ και χρόνια υπερβάσεις (υπερτιμολογήσεις) δημοσίων έργων και στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην παράδοσή τους, ποιος ανέχεται την σύμπτυξη διαφόρων «καρτέλ» στην καθημερινότητα του πολίτη; Ποιος θα εμφανίσει κάποιον που παίρνει μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα, από τα ταμεία της Siemens, από το Χρηματιστήριο, από το Βατοπέδιο (και θεός ξέρει από πού αλλού); Πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ακόμα τους πληρώνουμε και θα τους πληρώνουν και τα παιδιά μας; Ποιοι θα απαντήσουν τι σόι αστυνομικοί είναι αυτοί οι 14 που από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου (σε λιγότερο από ένα μήνα δηλαδή), ΕΧΑΣΑΝ τα υπηρεσιακά τους περίστροφα (!) και τους διέρρηξαν (άγνωστοι) τα ΣΠΙΤΙΑ στους Αμπελόκηπους, στα Εξάρχεια, στο Παγκράτι, την Κυψέλη, την Κηφισιά, την πλατεία Αττικής; Κι άλλοι που τα έχασαν όταν «πετάχτηκαν να πάρουν λεφτά από το ΑΤΜ της γειτονιάς τους» κι άφησαν μέσα στο αμάξι τους το πιστόλι τους, τα φυσίγγια (!), γεμιστήρες και προσωπικά τους έγγραφα! Ηταν «τρομοκράτες» αυτοί που τα πήραν; Όχι βέβαια. Πολλοί από αυτούς ήταν πρεζόνια. Η ανακοίνωση της αστυνομίας προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι «… βαθμοφόρος (ανθυπαστυνόμος) αστυνομικός, θύμα κλοπής δεν υπάρχει» αλλά «ανθυπασπιστής». Αυτό είναι το θέμα;
Δυστυχώς, σ΄ αυτή την Ελλάδα ζούμε. Και την ευθύνη δεν την έχουν οι πολίτες. Πώς μπορούν να αντιδράσουν όσοι επιθυμούν να είναι νομοταγείς και όχι να μετέχουν σε «σέχτες»;

Μα, φυσικά, το μόνο δικό τους «όπλο», είναι οι εκλογές. Αρκεί να μην ξεχάσουν όσα έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, κι αρκεί να μην παραμυθιαστούν με όσα μεγαλόστομα λένε εκείνοι που όταν πάρουν την εξουσία θα λένε ότι «παρέλαβαν χάος», ότι «προσπαθούν», ότι «θα πατάξουν» κλπ. κλπ. που χρόνια ολόκληρα ακούμε απ΄ όσους δεκαετίες ολόκληρες εναλλάσσονται στην εξουσία, αποτυπώνοντας και ανακυκλώνοντας ΤΑ ΙΔΙΑ ακριβώς προβλήματα.


Posted by Picasa

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Αθηναίε Πολίτη,
    Αναφέρεις εδώ πάλι όλα τα αγκάθια της επικαιρότητας, άλλη μία φορά διαβάζω τα χάλια μας και ενισχύεται η πεποίθησή μου πως σαν λαός βρισκόμαστε σε ομηρία. Αλλά ποιος είναι ο αυτός που μας κρατάει δεν έχω εντοπίσει ακόμα. Είναι όμως κάτι που με αποσχολεί πολύ. Αφου την δύναμη της επιλογής την έχουμε μέσα από τις εκλογές γιατί πέφτουμε στα ίδια και στα ίδια; Πως θα βγούμε κάποτε από αυτόν το φαύλο κύκλο; Τι προκαλεί αυτή τη πόρωση στον ελληνικό λαό; Αυτά είναι κάποια από τα πολλά ερωτήματα για τα οποία έχω πάψει να ελπίζω πως θα βρω απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αθηνά μου, τα χάλια μας είναι γνωστά. Και δεν παύουν στιγμή να μας θυμώνουν. Αυτό που προκαλεί τον φαύλο κύκλο, μάλλον είναι ο εφησυχασμός μας. Εχουμε βουλιάξει πολύ στον καναπέ μας...
    Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή