Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΧΩΡΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ

Ζούμε σε μια υπό κατάρρευση οικονομία και οι στιγμές που θα ζήσουμε στο μέλλον θα είναι ακόμα χειρότερες. Το μέγεθος της κατάρρευσης θα φανεί σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, όταν κάποιοι κλείσουν τη στρόφιγγα και πάψουν να δίνουν σ΄ αυτή τη «χώρα των δανεικών», πίστωση χρόνου (και χρηματοδοτήσεων).
Τα τελευταία χρόνια, η «τρύπα» των εσόδων κλείνει με μέση ετήσια αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 16 δις ευρώ! Και κανείς δεν αναρωτιέται που στο διάολο πάνε τα λεφτά που μαζεύουν από τους έρημους πολίτες αυτής τη χώρας. Και κανείς δεν κάνει τον κόπο να ψάξει να βρει πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά!
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού βρίσκεται στο 3% - λογιστικά βεβαίως, γιατί το πραγματικό είναι υπερδιπλάσιο. Και η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει, αλλά εξακολουθεί να ΣΥΝΤΗΡΕΙ την ψευδαίσθηση της ύπαρξης πλεονάσματος χρημάτων, που υποτίθεται ότι έχουν τα ταμεία των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων, που –υποτίθεται με τη σειρά τους ότι- ισοφαρίζουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Ποιος όμως μπορεί να εξηγήσει γιατί διαρκώς δανειζόμαστε ως χώρα όλο και περισσότερα χρήματα για να καλύψουμε τις «μαύρες τρύπες» που αφήνει ο προϋπολογισμός;
Αν από κοντά υπολογίσουμε και το ότι δις ευρώ δίνουμε για εξοπλισμούς, τότε το πράγμα είναι ακόμα χειρότερο.
Το εξωτερικό χρέος βρίσκεται στα ύψη απο το 1980 και μετά, ενώ το ίδιος χρονικό διάστημα θα έπρεπε να είχε μηδενιστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρα μας. Αυτό όμως, όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά το τελευταίο «παζάρι» των τριετών ομολόγων που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, απέφερε 7 δις ευρώ. Που σημαίνει ότι τα ομόλογα υψηλού κέρδους για όσους τα αγόρασαν, θα είναι στο μέλλον και υψηλού κόστους για όλους εμάς τους υπολοίπους. Κι αν και αυτή τη φορά πέτυχε ο δανεισμός, μέχρι πότε θα πετυχαίνει;
Τη φετινή χρονιά προβλέπεται ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα βρεθεί στο 0,2% και όχι στο 1,1% που προέβλεπαν τα σαΐνια της κυβέρνησης Καραμανλή στο κατατεθέν Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Και μέσα σε όλα αυτά, ο Καραμανλής ρίχνει την φωτοβολίδα της συναίνεσης. Συναίνεση; Όχι, βέβαια! Γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδείς θα συναινέσει. Αλλά αυτό ακριβώς είναι το άλλοθί του. Θα προκηρύξει εκλογές ζητώντας από το λαό να τον επανεκλέξει, για να επιβάλλει τη… χαμένη συναίνεση! Τόσο απλά – τόσο πονηρά…
Η Ελλάδα έχει στιγματιστεί με τα μελανότερα χρώματα σε όλη την Κοινότητα και στον διεθνή τύπο. Η Ελλάδα είναι ο βαρύς ασθενής της ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι αμαρτωλή και αναξιόπιστη - χώρα της μίζας και της διαφθοράς. Ικανή να κλονίσει τη συνοχή της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Να γιατί η ΕΕ θα τραβήξει πολύ άσχημα το αυτί του Καραμανλή και της κυβέρνησής του, απαιτώντας τη λήψη σκληρών μέτρων. Κι εκείνος, θα επιλέξει να «στρίψει δια του αρραβώνος», ή επί του προκειμένου με την προκήρυξη εκλογών, φορτώνοντας στον διάδοχό του το βαρύ καθήκον να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Και θα ζητηθεί πάγωμα μισθών, την ίδια ώρα που το δημόσιο χρήμα σπαταλιέται αλόγιστα, οι δαπάνες παραμένουν στα ύψη, η φοροδιαφυγή έχει χτυπήσει το 30%, η γραφειοκρατία εμποδίζει τους νέους επιχειρηματίες και η δημόσια διοίκηση έχει πάθει αγκύλωση.
Όλη αυτή η ξεφτίλα διανθίζεται από το ξόδεμα δις ευρώ για νέες πολεμικές παραγγελίες! Γιατί, λέει, η Τουρκία έχει εγκαινιάσει νέους τρόπους και τακτικές, ακόμη πιο προκλητικές! Αλλά οι Τούρκοι εδώ και μια 20ετία είναι προκλητικότατοι. Γιατί να σταματήσουν τώρα; Η πλάκα είναι ότι μόλις τελειώσει η μεγάλη… μπάζα, θα ξεχαστεί και το θέμα της… διαβάθμισης της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο πραγματικά τεράστιος εθνικός κίνδυνος δεν προέρχεται από την Τουρκία (περισσότερο απ΄ όσο προερχόταν στο παρελθόν), αλλά από την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας. Κρίση που γίνεται ακόμα χειρότερη από τα νοσηρά μυαλά που βλέπουν με απάθεια την οικονομική κατάρρευση της χώρας, προχωρώντας ταυτόχρονα σε deals δις ευρώ για αγορές οπλικών συστημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου