Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

*Και ξαφνικά, στις 30 Ιανουαρίου, ο Αλέξης Παπαχελάς αγόρασε 170.000 κοινές ονομαστικές μετοχές αξίας 969.000 (!) ευρώ της Καθημερινής (της οποίας είναι και διευθυντής και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ)! Είπατε τίποτα; Όχι, δεν θα πω τα τετριμμένα («πού τα βρήκε» κλπ). Θα πω μόνο ότι προκαλεί εύλογη απορία η συγκεκριμένη επιλογή, μια και η «Καθημερινή» δεν είναι και στα πάνω της…

*Η κρίση στις εφημερίδες είναι πλέον γνωστή. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών οι πρωινές εφημερίδες από 36.471.335 φύλλα που πούλησαν συνολικά το 2007, έπεσαν στα 30.869.000 φύλλα το 2008 (μείωση 15,36%). Ανάλογη μείωση καταγράφηκε και στις απογευματινές που είδαν την κυκλοφορία τους να συρρικνώνεται από 77.281.428 φύλλα το 2007, στα 65.353.693 (μείωση 15,43%). Οι κυριακάτικες εφημερίδες είχαν κι αυτές απώλειες. Από 59.993.933 φύλλα το 2007, έφτασαν τα 49.686.336 φύλλα το 2008 (μείωση 17,18%).
Στις πρωινές εφημερίδες σημαντικές απώλειες είχαν οι “Traffic” (-988.209 φύλλα), η «Καθημερινή» (-2.838.483 φύλλα), ο «Ριζοσπάστης» (-321.129 φύλλα) και το ΒΗΜΑ (-1.459.952 φύλλα). Στις απογευματινές μειώσεις κατέγραψαν η «Απογευματινή» (-978.854 φύλλα), το «Εθνος» (-1.480.852 φύλλα), ο «Ελεύθερος Τύπος» (-2.312.719 φύλλα), η «Ελευθεροτυπία» (-3.451.413 φύλλα) και τα ΝΕΑ (-3.107.157 φύλλα). Μοναδική εφημερίδα μέσα στο 2008 που κατέγραψε (οριακή) άνοδο ήταν η «Espresso» (+555.606 φύλλα). Στα κυριακάτικα, το «Εθνος της Κυριακής» (-1.729.478 φύλλα), η «Καθημερινή της Κυριακής» (-1.641.222 φύλλα), η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (-1.401.729), το «Πρώτο Θέμα» (-1.979.853) και το «Βήμα της Κυριακής» (-1.283.868). Η μοναδική κυριακάτικη εφημερίδα που αύξησε οριακά την κυκλοφορία της το 2008 ήταν ο «Τύπος της Κυριακής» (+416.227 φύλλα). Και κάτι ακόμα. Η απαξίωση των μεγάλων εφημερίδων από το κοινό τους, φαίνεται στις κυκλοφορίες τους όταν δεν μοιράζουν… δωράκια. Για παράδειγμα, την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, που οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν χωρίς DVD κλπ., είχαμε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ τις εξής κυκλοφορίες: 44.000 φύλλα τα ΝΕΑ, 35.190 η «Ελευθεροτυπία», 16.670 ο «Ελεύθερος Τύπος».
Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά μάλλον αφήνουν απτόητους τους μεγαλοεκδότες. Που μάλλον δεν ενδιαφέρονται για το ποιοι τους διαβάζουν. Σημεία των καιρών, που δείχνουν ότι οι εφημερίδες μάλλον για ΜΠΙΖΝΕΣ υφίστανται, παρά για διάβασμα.



*Στο Λαϊκό Νοσοκομείο νοσηλεύεται με απώλειες στην ακοή ο δημοσιογράφος του Alter Θόδωρος Παναγιωτίδης που τραυματίστηκε από χειροβομβίδα κρότου – λάμψης στο σβέρκο από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας πολιτών έξω από το δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά. Ο Ευάγγελος Αντώναρος δεν «γνώριζε το περιστατικό». Και πολύ… στενοχωρήθηκε απ΄ ό,τι φαίνεται… Ευτυχώς που ο αδελφός του είναι σε γραφείο, κάπου στην ΕΡΤ ως σύμβουλος και δεν έχει τέτοια προβλήματα. Αλλωστε με 6.300 το μήνα τι προβλήματα να έχει ο άνθρωπος…

*Στις 20 Φεβρουαρίου θα γίνει στο «Λήδρα Μάριοτ» συνέδριο που διοργανώνει το περιοδικό “Marketing Week” όπου θα παρουσιαστούν όλες οι πρόσφατες καινοτομίες στον έντυπο τύπο. Σοβαρές εξελίξεις και αλλαγές φαίνεται ότι έρχονται και στο βιβλίο. Ο εκδότης Θάνος Ψυχογιός σε μια συνέντευξή του στη “Lifo” τόνισε ότι «τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία χάνουν μερίδιο της αγοράς και το παίρνουν αυτοί που ασκούν ηλεκτρονικό εμπόριο». Και προτρέπει τα βιβλιοπωλεία να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες πουλώντας κι αυτά με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως η Amazon, μέχρι να διαδοθεί η χρήση των espresso book machines. Πρόκειται για την μέθοδο “print on demand” όπου οι βιβλιοπώλες έχουν μόνο έναν τίτλο από κάθε βιβλίο και το τυπώνουν μέσα σε πέντε λεπτά όταν τους ζητηθεί από τον αναγνώστη. Ετσι απαλλάσσονται από το στοκ, ενώ ταυτόχρονα με την εκτύπωση θα ενημερώνεται και θα εξοφλείται και ο εκδοτικός οίκος, οπότε δεν θα υπάρχουν πλέον ανοιχτοί λογαριασμοί. Μακάρι να γίνει σύντομα αυτό, αφού είναι βέβαιο ότι οι αναγνώστες (αλλά και εκείνοι που εκδίδουν ένα βιβλίο) θα δουν τα έξοδά τους να πέφτουν σημαντικά.

*Οι πρόσφατες απολύσεις δύο εργαζομένων προκάλεσαν αναστάτωση στον «Ελεύθερο Τύπο», που ανάγκασαν τον διευθυντή Σεραφείμ Κοτρώτσο να ανακαλέσει την απόλυση συντάκτριας, μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, αρνούμενος όμως να ανακαλέσει τη δεύτερη. Συνολικά 15 απολύσεις και 10 αποχωρήσεις «οικειοθελώς» έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Η ΕΣΗΕΑ, όπως συνήθως, αντέδρασε χαλαρά κι έτσι ο «Ελεύθερος Τύπος» θα εξακολουθήσει τις απολύσεις με τη μέθοδο του εξαναγκασμού σε εθελουσία έξοδο, πληρώνοντας όσους συμφωνήσουν με κάτι παραπάνω από το ποσό των νόμιμων αποζημιώσεων. Η Γιάννα Αγγελοπούλου φαίνεται αποφασισμένη να περιστείλει την δημοσιογραφική ύλη, σε μια εφημερίδα όπου έριξε δεκάδες εκατομμύρια για να την μετατρέψει σε ένα μεγάλο φύλλο και αντί γι αυτό την οδηγεί σε κατάρρευση έπειτα από δύο χρόνια… Πάντως ο Αρις Νικολάκης, ο γνωστός αθλητικός συντάκτης, πρέπει να είναι… ευτυχισμένος με την απόλυσή του, μια και όπως ακούστηκε πήρε 110.000 ευρώ αποζημίωση!

*Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ετοιμάζεται εδώ και καιρό για τα blogs, που τώρα έχει αναλάβει προσωπικά ο Νίκος Δένδιας. Με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί η επωνυμία, από την στιγμή που έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα ή μεταφέρουν ειδήσεις. Το νομοσχέδιο θα ζητάει από τα blogs να αναρτούν ποιος είναι ο υπεύθυνος. Θα πρέπει να πούμε, πάντως, ότι μάλλον το νομοσχέδιο θα καθυστερήσει, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να κατηγορηθεί για άσκηση λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν ο blogger επιμείνει στην ανωνυμία του, μάλλον δεν θα έχει κυρώσεις, εκτός και αν κάποιος θεωρήσει ότι συκοφαντείται, οπότε μετά από έρευνα μπορεί να εντοπιστεί και ο server και ο υπολογιστής από τον οποίον έφυγαν τα κείμενα. Όπως και να΄ χει το πράγμα, με το νομοσχέδιο αυτό μπαίνουν στο στόχαστρο και sites που κινούνται στον αναρχικό χώρο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια πρακτική πολιτικής λογοκρισίας. Τέλος, ο blogger θα είναι υπεύθυνος για τα αναρτώμενα σχόλια, που αν είναι δυσφημιστικά θα πρέπει να τα κατεβάζει.

*Ο υφυπουργός Τύπου Κώστας Γκιουλέκας ανέλαβε μόλις πριν λίγες μέρες. Και δεν έχασε καιρό. Μεταβλήθηκε σε… διαφημιστή των προσφορών του «Εθνους», που είχε την ιστορία του κρατικού ραδιοφώνου, του ΕΙΡ! Μπορεί να υπήρξαν αντιδράσεις από το Μαξίμου για το θέμα, αλλά εκείνο που αναρωτιέται κανείς είναι το πώς η κρατική ΕΡΤ παραχώρησε το υλικό αυτό στο «Εθνος» και με ποια διαδικασία. Γιατί αυτή και όχι άλλες εφημερίδες; Και τελικά ποιο ήταν το κέρδος της ΕΡΤ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου