Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ "ΔΗΘΕΝ"...



(Την εικόνα δανείστηκα απο το μπλογκ perastikos.blogspot.com και τον ευχαριστώ)

«Κανέναν δεν πρέπει να εξαπατάς,
μήτε καν μ΄ εξαπάτηση ν΄ αποσπάς
τη νίκη σου απ΄ τον κόσμο»
(Φραντς Κάφκα, Αφορισμοί, εκδ. ΕΡΑΤΩ, 1997)

Όσο περιδιαβαίνει κανείς το διαδίκτυο, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το ρόλο των blogs. Και απλώς να εντάξουν σ΄ αυτά τη λογική της λαμογιάς. Τα blogs αποτελούν ένα ζωντανό κύτταρο της καθημερινότητας, κι αυτό είναι γεγονός αναντίρρητο. Πάντα μέσα από αυτή την περιδιάβαση, μπορεί κανείς να μάθει πολλά για τους συνανθρώπους του, γιατί μέσα από τα ελεύθερα γραπτά τους, καταλαβαίνει κανείς τις προθέσεις τους. Στα blogs δεν μπορείς να κρυφτείς – όσο κι αν φαίνεται περίεργο εκ πρώτης όψεως. Κι αυτό συμβαίνει είτε γράφει κανείς επώνυμα, είτε ανώνυμα. Η ποιότητα ενός ανθρώπου, άλλωστε, δεν έχει σχέση με το επώνυμό του. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Μέσα από το διαδίκτυο μαθαίνεις τις πραγματικές προθέσεις των ανθρώπων, κι αυτό είναι ανεκτίμητο. Ανταλλάσσεις απόψεις, λες τις δικές σου, ακούς τις δικές τους.
Δυστυχώς, στον χώρο αυτόν, που από τη φύση του είναι απολύτως ελεύθερος, αναδεικνύονται και κάποιοι που θεωρούν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους. Και κάνω λόγο για τους «δήθεν» bloggers. Την κακή περίπτωση του blogging. Αναφέρομαι σε εκείνους που πίσω από τα blogs προσπαθούν να «αλιεύσουν» αναγνώστες για τα βιβλία ή τις ποιητικές συλλογές που έχουν εκδώσει! Επαναλαμβάνω: που ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΩΣΕΙ. Αυτοί, μέσα από τα blogs τους, προτρέπουν –εμμέσως πλην ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ- στην ΑΓΟΡΑ των βιβλίων τους. Θεωρώ ότι το blogging ως θεσμός (διότι περί αυτού πρόκειται), καταντά αηδιαστική συνήθεια όταν χρησιμοποιείται ως μέσο διαφήμισης και αυτοπροβολής. Όχι, δεν πρόκειται να «κράξω» κανέναν. Απλώς έχει πέσει στην αντίληψή μου το φαινόμενο και το επισημαίνω. Αλίμονο αν όσοι από εμάς έχουν βγάλει βιβλία (γιατί πολλοί έχουν…) να προσπαθούν να τα πουλήσουν μέσω των blogs, αυτoδιαφημιζόμενοι. Θα πείτε, είναι κακό; Όχι. Απλώς αν κάποιος που κάνει αυτή τη δουλειά δεν το πει ευθαρσώς, τότε είναι ένας από τους «δήθεν». Μπορεί να θυμώσουν κάποιοι με αυτή την άποψη, ωστόσο είναι πραγματικότητα, που θυμώνει ΚΑΙ εμένα – και ενδεχομένως και κάποιους άλλους.
Όλοι έχουμε δικαίωμα να δημοσιεύουμε ό,τι γουστάρουμε. Άλλωστε αυτόν το ρόλο παίζουν τα blogs. Αρκεί να μη μας θεωρούν ηλίθιους. Ναι, πραγματικά θα μου άρεσε να διαβάζω ποίηση μέσα από τους bloggers (και το κάνω). Αλλά, θυμώνω με τις συνεχείς αναφορές «στο έργο τους», μ΄ αυτόν τον παροξυσμό αυτοπροβολής και ξιπασιάς. Και περί αυτού ακριβώς πρόκειται, διότι αντιμετωπίζει τους αναγνώστες του blog ως «εν δυνάμει πελάτες». Δεν είμαι εγώ που θα τους χαλάσω την ανάπτυξη της «πελατειακής σχέσης» που έχουν ξεκινήσει. Απλώς με βάζει σε σκέψεις το πόσο ψεύτικα μπορούν να αποδειχθούν τα κίνητρα. Και πόσο εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ «ομαδούλες» που στην καθημερινότητά μας δείχνουμε να χλευάζουμε. Αυτές οι ομαδούλες δεν ευθύνονται για την κατάντια του τόπου μας; Αυτές οι ομαδούλες δεν οδηγούν στον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ άλλων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες δεν επιθυμούν να αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιες, αλλά καταγράφονται επειδή μπαίνουν στο περιθώριο από τις συγκεκριμένες «ομαδούλες». Γνωρίζω ότι αυτό αποτελεί αστικό φαινόμενο, όπως γνωρίζω και το ότι δεν πρόκειται να εκλείψει. Ωστόσο, θα ήταν μια καλή αρχή, να μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα τόσο καταπληκτικό εργαλείο, όπως το διαδίκτυο, για να προωθούμε την ελευθερία της σκέψης που εκφράζεται καθημερινά μέσα από αυτό και να αποκλείσουμε με τον τρόπο μας το φαινόμενο της συνειδητής περιθωριοποίησης που άρχισε να σέρνεται…



6 σχόλια:

  1. ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ Η ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ.ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΝ Η ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ KΑΘΕ ΓΡΑΠΤΗ ΚΙΝΗΣΗ.ΤΟ Blogging ΕΙΝAI KAΛΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρώ γελοίο να διαφημίζεις τον εαυτό σου με κάθε τρόπο, και κυρίως μέσα από ένα blog. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να εκδώσω ποτέ κάτι, αλλά δε θα ήθελα να βλέπω τη συγγραφή σαν δουλειά. Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις ότι κάποιοι κάπου ενδιαφέρονται αρκετά για να σε διαβάσουν και να συμφωνήσουν ή όχι με όσα λες. Από εκεί και πέρα...απλά αδιαφορώ για τους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νώθω τυχερή για την συνάντηση μας.Διαπιστώνω πως υπάρχουν και αλλοι με την ιδια αισθητική και γιατί οχι λειτουργική αντίληψη περι των blogss.
    Οταν εκανα την πρώτη περαντζάδα,ενιωσα αρρωστη!!δεν υπερβάλλω!Δεν ηξερα τι να φαντασθώ ,τι να πιστέψω,.
    Δεν καταλάβαινα αν βρισκόμουν απέναντι σε εναν κόσμο γεμάτο μοναξιά! σ'εναν κόσμο αρρωστο!σε εναν κόσμο που προσπαθουσε αγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους να ικανοποιήσει την αλλαζονεία του,να δεχθεί χειροκροτήματα,φιλάκια,και ροζ καρδούλες!!!
    Για τα δημοσιογραφικά,οχι ολα βέβαια ειναι μια αλλη κουβέντα.
    Ειναι πολά αυτά στα οποία συμφωνούμε,φαντάζομαι πως εκτός από ΝΤΙΛΑΝ,ακουγες και ΜΠΑΕΖ,ΤΖΟΠΛΙΝ,ΦΕΙΘΦΟΥΛ και ΜΠΙΡΓΚΙΝ.Χάρικα θα τα λέμε αν δεν εχεις αντίρρηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Αθηναίε Πολίτη,
    πρόσφατα είδα το blog σου και βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα που θίγεις.
    Πραγματικά θα ήθελα να ξέρω αν έχουν κάποιο αυστηρά καθορισμένο ρόλο τα blogs! Δεν έχω ιδέα πως εξελίχθηκε ή πως καθορίζεται η χρήση τους και η γνώμη που έχω σχηματίσει έγινε μέσω της εμπειρίας μου. Δηλαδή βλέποντας διάφορα blogs είδα πως ο καθένας το χρησιμοποιεί για τον προσωπικό του σκοπό αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ γιατί κάποιος να το χρησιμοποιεί με αυτόν ή τον άλλον τρόπο. Πιστεύω στην ελευθερία έκφρασης αλλά και στην ελευθερία μου να επιλέξω τι θα δω και τι θα υποστηρίξω. Βέβαια υπάρχει αυτή η συνήθεια σε εμάς τους ανθρώπους: να φθείρουμε και να αλλοιώνουμε ό,τι αγαθό χρησιμοποιούμε, να καταχράζόμαστε τις ευκαιρίες μας με αποτέλεσμα να χάνεται το νόημα των πράξεών μας (και χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό γιατί πιστεύω πως κάπου-κάποτε όλους μας έχει αγγίξει αυτή η μοίρα), οπότε δίκαια τα επισημαίνεις όλα αυτά...έτσι για να βρίσκουμε τα ίσια μας
    Χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή Athina Robie, σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αυτό που υποστηρίζω είναι όχι ο αυστηρά καθορισμένος ρόλος των blogs - κάθε άλλο! Ο,τι θέλει γράφει ο καθένας και όπως θέλει το χρησιμοποιεί. Αυτό που εννοώ, είναι οτι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται το blog για αυτο-διαφημιστικούς λόγους, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί αποπροσανατολίζει απο τον ΚΥΡΙΟ ΣΤΟΧΟ, που είναι η ανταλλαγή απόψεων. Αν πρόκειται να μπαίνω σ΄ ένα blog και να τρώω στη μάπα το "δοξάστε με" του καθενός, απλά δεν θα ξαναμπώ. Κι αυτό δεν νομίζεις οτι είναι εις βάρος του blogging; Με αυτή και μόνο την έννοια το λέω. Αν κάποιος θέλει να βγάλει ένα βιβλίο, μπράβο του. Πολλοί έχουμε βγάλει βιβλία, αλλά δεν τα διαφημίζουμε μέσα απο το blog μας, γιατί απλούστατα τα blogs δεν είναι επιχείρηση και δεν θα πρέπει να μεταβληθούν σε τέτοια.
    Σε χαιρετώ και παρακολουθώ το δικό σου blog που είναι πολύ ενδιαφέρον!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή Athina Robie, σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αυτό που υποστηρίζω είναι όχι ο αυστηρά καθορισμένος ρόλος των blogs - κάθε άλλο! Ο,τι θέλει γράφει ο καθένας και όπως θέλει το χρησιμοποιεί. Αυτό που εννοώ, είναι οτι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται το blog για αυτο-διαφημιστικούς λόγους, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί αποπροσανατολίζει απο τον ΚΥΡΙΟ ΣΤΟΧΟ, που είναι η ανταλλαγή απόψεων. Αν πρόκειται να μπαίνω σ΄ ένα blog και να τρώω στη μάπα το "δοξάστε με" του καθενός, απλά δεν θα ξαναμπώ. Κι αυτό δεν νομίζεις οτι είναι εις βάρος του blogging; Με αυτή και μόνο την έννοια το λέω. Αν κάποιος θέλει να βγάλει ένα βιβλίο, μπράβο του. Πολλοί έχουμε βγάλει βιβλία, αλλά δεν τα διαφημίζουμε μέσα απο το blog μας, γιατί απλούστατα τα blogs δεν είναι επιχείρηση και δεν θα πρέπει να μεταβληθούν σε τέτοια.
    Σε χαιρετώ και παρακολουθώ το δικό σου blog που είναι πολύ ενδιαφέρον!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή