Σάββατο 16 Μαΐου 2009

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ - ΝΑ ΠΑΤΕ!..


Από το μνημειακό συνθετικό έργο της 52χρονης Ιρανής καλλιτέχνιδας Shirin Neshat, "Women without Men", που εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, που φέτος είναι το τιμώμενο Μουσείο στην Ελλάδα, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων. Ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2008. Αποτελείται απο 5 video - εγκαταστάσεις που αφηγούνται τις πέντε παράλληλες ιστορίες γυναικών που συναντώνται σε έναν κήπο, με κοινό τους στοιχείο τον αγώνα για ελευθερία και επιβίωση σ΄ ένα καθεστώς αυστηρών κανόνων και απαγορεύσεων που λειτουργούν ως τροχοπέδη του προσωπικού γυναικείου αυτοπροσδιορισμού.  





Πλήθος εκδηλώσεων ξεκινάνε από σήμερασε πολλά μουσεία με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που είναι την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου και καθιερώθηκε σε όλο τον κόσμο το 1977. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σήμερα Σάββατο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Βασ. Σοφίας, τηλ. 210-7228321-23) γιορτάζει τη «Νύχτα των Μουσείων» από τις 6.30μ.μ. μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Θα γίνουν ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του, αφηγήσεις παραμυθιών του Άντερσεν για ενήλικες, μια μουσική παράσταση, happenings και εκπλήξεις. Το Starry Night είναι μια παράσταση για πιάνο και φωνή με νέους μουσικούς, υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση. Επίσης αύριο Κυριακή από τις 11 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ.) θα γίνουν ξεναγήσεις στις συλλογές του Μουσείου, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν εργαστήρια ζωγραφικής και χειροτεχνίας και θα μυηθούν στον κόσμο της μουσικής.

Επίσης το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (που ιδρύθηκε το 2.000), είναι φέτος το τιμώμενο Μουσείο στην Ελλάδα και γιορτάζει τη «Νύχτα των Μουσείων» παραμένοντας κι αυτό ανοιχτό αύριο Κυριακή μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα (κτίριο του Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17-29 και Ρηγίλλης, τηλ. 210-9242111-113).

Το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς τιμά (7.30 μ.μ. του Σαββάτου) το Λαογραφικό–Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, με στόχο την ανάδειξη του έργου που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού.

Το Ίδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού προτείνει μια μεταμεσονύκτια συναυλία με τον πιανίστα και συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο (Αμαλίας 4, πλατεία Συντάγματος, 5ος όροφος, τηλ. 6944825164 και 6979312140).

Στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου στις 9.00 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Money in Motion» (Πανεπιστημίου 12, τηλ. 210-3643774 και 3612519).

Αύριο Κυριακή, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44) γιορτάζει με την «Περιήγηση του μικρού Θηβαίου στην αρχαία Αθήνα». Το παραμύθι αφηγείται η Νίκη Κάπαρη και ντύνει μουσικά ο Γιάννης Ψειμάδας, (παραστάσεις: 11.00- 12.00 και 12.15-13.15, πληροφορίες τηλ. 210-8217724).

Επίσης η Εθνική Πινακοθήκη είναι ανοικτή με ελεύθερη είσοδο (την Κυριακή και τη Δευτέρα) ενώ οι εκδόσεις της διατίθενται με έκπτωση 50% (τηλ. 210 7235 857).

Την Δευτέρα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που στεγάζεται στο Ωδείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα η κεντρική εκδήλωση του φετινού εορτασμού με ομιλίες πάνω στο θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικός Τουρισμός» και καλλιτεχνικές δράσεις. Εκεί επέλεξε να πάει και ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς που θα απευθύνει και χαιρετισμό. Θα παρουσιαστεί η παράσταση με τον τίτλο «Ιts a womans world» του χοροθεάτρου «ΑRΤ» της Αρτέμιδος, μια κινησιολογική ανάγνωση και προβολή της ζωής και της δράσης της σύγχρονης γυναίκας. Βασικός άξονας της χορογραφίας είναι η σχέση μεταξύ των δύο φύλων, η παρουσία ή η απουσία του άνδρα στη ζωή της γυναίκας και πώς αυτό διαμορφώνει την ταυτότητά της ως μονάδας και ως μέρους του κόσμου. Παράσταση εμπνευσμένη από το έργο της Shirin Neshat, «Women without men», το οποίο εκτίθεται αυτή την περίοδο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Χορεύουν: Ίριδα Κυριακοπούλου, Χάρης Τζωρτζάκης, Παναγιώτης Τοψίδης, Γιώργος Κοντός, Γιώργος Κισσανδράκης και Σταύρος Γιαννουλάδης.

Τέλος τη Δευτέρα το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, προσφέρει δωρεάν είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 2 μ.μ. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν την ενότητα «Βραχιόλι: Νεοελληνικό και Ethnic (19ου και 20ού αιώνα)» με την έκθεση περισσότερων από 200 βραχιόλια που συνέλεξε η καθηγήτρια πανεπιστημίου Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματίσει και τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Ρόδου, Αιανής, Τρίπολης, το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στη Λέσβο και άλλα.

Εκδηλώσεις γίνονται σε όλα τα μουσεία του κόσμου, που σύμφωνα με την πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) Allisandra Cummins, «τα μουσεία είναι η σύνδεση με την κληρονομιά. Η κληρονομιά είναι η από κοινού ταυτότητά μας, ως ανθρωπότητα και ως κοινότητα. Είναι οτιδήποτε σκέφτονται οι άνθρωποι για τους εαυτούς τους, σε οτιδήποτε πιστεύουν και πώς αποφασίζουν να το εκφράσουν…». Γίνεται δηλαδή μια προσπάθεια στους χώρους των μουσείων να φιλοξενηθούν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες και κοινωνικά events.

 

Πάντως, ανεξάρτητα από τις εκδηλώσεις που γίνονται στα διάφορα μουσεία, αξίζει να επισκεφθείτε κάποια στιγμή και τα πολύ σημαντικά:

-Το μοναδικό στην Ελλάδα Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, τηλ. 210 8232950, 8217637) που είναι και το μεγαλύτερο του είδους στον κόσμο. Με 13.536 επιγραφές, γραμμένες κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα, που χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους έως τους παλαιοχριστιανικούς και προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα. Στεγάζεται στη νότια πτέρυγα του ισογείου του κτηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

-Το αξιόλογο Μουσείο Λαυρίου (Ανδρέα Κορδέλλα 1 τηλ. 22920- 22817) με την ιστορία της Λαυρεωτικής που είναι κυρίως γνωστή για τα μεταλλεία της. Σ΄ αυτό εκτίθενται ευρήματα που δείχνουν ότι η περιοχή κατοικείται ήδη από το 5.000 π.Χ. ως την παλαιοχριστιανική εποχή (6ος αι. μ.Χ.) συνεχώς. Παρουσιάζονται στοιχεία (με ευρήματα και κείμενα) για τη ζωή στους αρχαίους δήμους και τα σημαντικότερα οικιστικά κέντρα της περιοχής και διάφορες πλευρές της ζωής (δημόσια, θρησκευτική, καθημερινή).

-Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 22, τηλ. 210 7211027), όπου τα αντικείμενα δεν οργανώνονται τυπολογικά ανά συλλογές, αλλά παρουσιάζονται σε ιστορικές και πολιτισμικές ενότητες, με συνολικά περισσότερα από 15.000 αντικείμενα (από τον 3ο έως και τον 19ο αιώνα).

-Το Μουσείο Βορρέ (Πάροδος Διαδ. Κων/νου 1, Παιανία) αποτελείται από ένα συγκρότημα κτιρίων, κήπων και αυλών, έκτασης 18 στρεμμάτων. Οι συλλογές του αριθμούν πάνω από 6.000 αντικείμενα καλύπτοντας 4.000 χρόνια Ελληνικής ιστορίας.

-Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (Νίκης 39, τηλ. 210-3225582), που ιδρύθηκε το 1977, με στόχο τη συλλογή, διατήρηση και έκθεση των καταλοίπων του υλικού πολιτισμού 2.300 χρόνων εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα. Είναι ιστορικό και εθνογραφικό μουσείο που εστιάζει στην παρουσίαση μιας ζωντανής εικόνας της εβραϊκής ιστορίας και παράδοσης στην διάρκεια αυτών των αιώνων, μέσα από τα 7.500 πρωτότυπα αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα και αρχεία που περιέχει. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σε θεματικούς κύκλους τη συναγωγή, τα λατρευτικά σκεύη, το εορτολόγιο, τις παραδοσιακές ενδυμασίες, το Ολοκαύτωμα και την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων.

-Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη, που στεγάζεται στην Αγ. Ασωμάτων 22 και Διπύλου στον Κεραμεικό, τηλ. 210-3225550) με πάνω από 10.000 αντικείμενα (όπλα, αγγεία, χαλιά, ξυλόγλυπτα κλπ.). Η συλλογή των χιλιάδων αυτών αντικειμένων (από τον 7ο έως και τον19ο αιώνα), θεωρείται ως μία από τις σημαντικές της Ισλαμικής Τέχνης του κόσμου, ισάξια με αυτές του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, του Λούβρου και του Βρετανικού Μουσείου. Μην ξεχάσετε να ανεβείτε στην ταράτσα να απολαύσετε την καταπληκτική θέα στην Ακρόπολη (πίνοντας έναν καφέ στο κυλικείο). Την θέα της Αθήνας από ψηλά μπορείτε επίσης να απολαύσετε και στο μεγάλο κυλικείο με την ταράτσα του Μουσείου Μπενάκη στο κεντρικό κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου