Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ





Η ιστορία με την Siemens μπορεί να έληξε με την απόρριψη της συζήτησής της από τη Βουλή. Τι κι αν μίλησε για εκφυλισμό του κοινοβουλευτισμού ο Απόστολος Κακλαμάνης, χθες το βράδυ... Σημασία έχει ότι στον εκφυλισμό αυτόν συνέβαλαν όλοι οι πολιτικοί με την στάση τους. Όχι, πάντως, οι πολίτες.

Στην Ελλάδα, όλα είναι διαφορετικά, ακόμα και από τη… Νιγηρία. Δεν αναφέρω τυχαία το παράδειγμα. Εμείς, τόσα χρόνια μετά το σκάνδαλο, ακόμα το… συζητάμε. Αλλά στη Νιγηρία, τέσσερις από τους οκτώ εμπλεκόμενους υπουργούς στο εκεί σκέλος του σκανδάλου (γιατί η υπόθεση Siemens είχε πλοκάμια παντού), βρέθηκαν ένοχοι, δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Και τώρα ζητούν την αποφυλάκισή τους γιατί έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους! Πού; Στη… Νιγηρία! Στην Ελλάδα, όλοι βγήκαν λάδι!…

Τώρα, η ίδια ομάδα στη Γερμανία που ξεσκέπασε το σκάνδαλο Siemens, ερευνά ένα ακόμα σκάνδαλο, που επίσης έχει προεκτάσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, η εισαγγελία εξετάζει την διοχέτευση 15 εκατ. ευρώ σε μίζες σε στελέχη άλλων εταιρειών εκτός Γερμανίας, προκειμένου να προτιμήσουν τα προϊόντα της γνωστής κατασκευάστριας φορτηγών και λεωφορείων ΜΑΝ. Οι έρευνες γίνονται σε 39 πόλεις της Γερμανίας, έχουν κατασχεθεί φάκελοι, υπολογιστές και laptops, ενώ τα ποσά για τις μίζες καταγράφονταν κανονικά στα βιβλία της εταιρείας! 

Οσον αφορά την Ελλάδα, νομικοί κύκλοι της Γερμανίας εκτιμούν ότι οι πληρωμές αφορούσαν σύμβαση του 2002 με τον ΗΛΠΑΠ για την προμήθεια 91 οχημάτων (Ν 6216) και 40 αρθρωτών (Ν 6221), ενώ η ΜΑΝ συμμετείχε και στην υλοποίηση προγραμμάτων του υπουργείου Αμυνας ύψους 21 εκατ. ευρώ κατά το διάστημα 2000-2003. Το τελευταίο από τα οχήματα παραδόθηκε στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η δε τελευταία από τις συμβάσεις του υπουργείου Αμυνας (29 Ιουλίου 2003) αφορούσε τη συμμετοχή της εταιρείας στο πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ. Οι πληρωμές γίνονταν με μετρητά είτε μέσω συμβολαίων συμβούλων σε λογαριασμούς της Ελβετίας.

Κάπως έτσι η Ελλάδα προχωρά, βουτηγμένη μέσα στα σκάνδαλα και τη σιχασιά που αναδίδουν. Κάπως έτσι οι πολίτες αυτής της ανοχύρωτης χώρας, αισθάνονται εγκαταλελειμένοι και απροστάτευτοι μπροστά σε όλα αυτά που βλέπουν καθημερινά να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια τους.

  

2 σχόλια:

  1. Καποτε λεγαμε οτι ειμαστε η μοναδικη αφρικανικη χωρα με λευκους κατοικους. Τωρα ουτε αυτο μπορουμε να το πουμε με ελαφρα τη καρδια.
    Εριξα μια ματια στο προφιλ σου και θελω να σου πω οτι αν σχολιασεις ποτε στο δικο μου μπλοκ καντο με τον πιο ακραιο τροπο που μπορεις. Ελευθερα τελειως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ alterego. Σχολιάζω με όσο μπορώ πιο ευπρεπή τρόπο, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί έτσι μου βγαίνει. Καμιά φορά παρεκτρέπομαι, αλλά δεν είναι αυτός ο κανόνας μου.
    Θα τα λέμε.
    Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή