(Bartholome Esteban Mourillo, 1617-1682, Ο μικρός ζητιάνος)
Τους βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Κάποιοι είναι ηλικιωμένοι, κάποιοι άλλοι νεότεροι και ορισμένοι χρήστες ναρκωτικών. Όλοι, όμως, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: δεν έχουν στέγη και δεν έχουν να φάνε! Γι αυτό αναγκάζονται να επαιτούν, άμεσα («δώσε μου κάνα φράγκο να φάω») ή έμμεσα (πουλώντας μαντηλάκια και άλλα μικροπράγματα).
Τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Υγείας είναι θλιβερά πρώτα απ΄ όλα για το ίδιο το υπουργείο! Έτσι, στην Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικά 7.720 άστεγοι Έλληνες, που αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε παγκάκια, ξενώνες, τροχόσπιτα, σκηνές και εγκαταλελειμμένα σπίτια, αποθήκες και στάνες… Πολλοί από αυτούς είτε έχουν μόλις αποφυλακιστεί, είτε έχουν βγει από… νοσοκομείο και δεν έχουν πού να μείνουν!
Η θλιβερή αυτή απογραφή έχει γίνει από τις νομαρχίες όλης της χώρας για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στον Ξενώνα Αστέγων του Ρέντη, παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υφυπουργού Μάριου Σαλμά.
Από το σύνολο των αστέγων, οι 5.324 ζουν στην Αττική, οι 552 στη Θεσσαλονίκη, 415 βρίσκονται στην Αχαΐα, 275 στον Έβρο και 111 στη Λάρισα, ενώ το 20% από αυτούς κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μέσα σ΄ αυτή τη μαυρίλα, ξεχωρίζουν οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Κιλκίς, Κοζάνης και Φωκίδας, όπου δεν καταγράφηκαν άστεγοι.
Το πρόβλημα στη χώρα μας, βεβαίως, δεν ανέκυψε σήμερα. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και όλοι στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση και στα κόμματα) γνωρίζουν την κατάσταση. Ξέρουν ακόμα πολύ καλά, ότι υποχρέωση της πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στους ανήμπορους συμπολίτες μας. Και οπωσδήποτε δεν χρειάζονταν ειδική έρευνα για να εμπεδώσουμε αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Τώρα λοιπόν, το υπουργείο Υγείας ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να καταθέσει πρόταση ειδικού προϋπολογισμού για τους αστέγους που θα περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις και των άλλων υπουργείων για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, είναι αυτό που λέει το υπουργείο Υγείας, ότι η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού παρεχομένων υπηρεσιών στους αστέγους και της ανάπτυξης πολιτικής και στρατηγικών «που θα εδράζονται στην ιδέα της ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, ώστε να εξυπηρετούνται αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη». Δηλαδή; Τι μας λένε; Το αυτονόητο: ότι μέχρι τώρα, το διακινούμενο για τους άστεγους χρήμα δεν διαχειρίζεται ορθολογικά, ενώ εξυπηρετούνται και κάποιοι που δεν έχουν ανάγκες (ποιοι άραγε)!
Στην όλη κατάσταση θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων (εκτός κι αν αυτοί θεωρείται ως δεδομένο ότι πρέπει να διαβιούν μες στην αθλιότητα), αλλά και οι μετανάστες, όσοι αναγκάζονται να πηγαίνουν σε κάποιο άσυλο για να φάνε ένα πιάτο φαΐ. Η κατάσταση λοιπόν είναι περισσότερο ζοφερή απ΄ όσο καταγράφεται από το υπουργείο.
Οι κινήσεις αυτές έγιναν ξεκάθαρα για εντυπωσιασμό – ενόψει μάλιστα του Πάσχα. Μετά τις γιορτές, όλα θα ξεχαστούν και κάποιοι συμπατριώτες μας θα εξακολουθήσουν να μην έχουν στέγη και τροφή. Κάποιοι κρατικοί φορείς, όμως, θα μαζεύουν χρήμα για να το διαθέτουν στον «μηχανισμό καταγραφής των αστέγων και των πεινασμένων» με απώτερο στόχο την «εξάλειψη του φαινομένου».
Το ερώτημα που παραμένει σε εμάς είναι: αν παρά το χρήμα που θα μαζευτεί, οι άστεγοι και οι πεινασμένοι δεν μειωθούν, τότε τι θα πρέπει να γίνει με τις υπουργάρες μας και τις εξαγγελίες τους;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου