Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ "ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ"

(Ρος Ντέιλι, Στέλιος Πετράκης, Κέλυ Θωμά, Pedram Khavar Zamini και Peggy Barriere, σε δύο συνθέσεις του Ρος Ντέιλι σε ρυθμό 4/4 και "Μαντηλάτο" απο παράσταση που δόθηκε τον Μάρτη του 2007 στο θέατρο Χαρουπόμυλου στο Ρέθυμνο) 

Ο Ρος Ντέιλι είναι Ιρλανδός και ένας εξαιρετικός μουσικός με άρτια μουσική κατάρτιση και παιδεία, δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας, που πάνω από 30 χρόνια μελετάει και διδάσκει την κρητική παράδοση. Στο Χουδέτσι της Κρήτης (20 χλμ. έξω από το Ηράκλειο), ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» όπου λειτουργεί μόνιμη έκθεση με σπάνια μουσικά όργανα από διάφορες περιοχές του κόσμου, διοργανώνοντας παράλληλα σεμινάρια και master classes με κορυφαίους δασκάλους απ΄ όλο τον κόσμο και με ετήσια συμμετοχή 350-400 μαθητών (35 εθνικοτήτων). Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Εργαστηρίου, διδάσκουν σε μουσικές σχολές και πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Τον Ρος τον θυμάμαι εκεί γύρω στο 1982 να παίζει καμιά φορά λύρα για τους φίλους του στην ταβέρνα «Μαδάρες» της οδού Φυλής στην Αθήνα. Ο Ρος έμαθε να παίζει περίπου 18 όργανα και ρίζωσε στην Ελλάδα, όπου μαθήτευσε στη σχολή του περίφημου λυράρη Κώστα Μουντάκη (που ίδρυσε την πρώτη σχολή κρητικής λύρας «Απόλλων» στο Ηράκλειο, το 1979). Ο Ρος αγάπησε πολύ την Ελλάδα και ειδικά την Κρήτη, σε σημείο μάλιστα που η ομιλία του απέκτησε το χαρακτηριστικό κρητικό ιδίωμα.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 17 Μαρτίου στην Αθήνα, ο Ρός Ντέιλι ανάγγειλε την αναστολή των εργασιών του «Λαβύρινθου», λόγω έλλειψης κονδυλίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε να βοηθήσει, ενώ ο μέχρι φέτος βασικός συνεργάτης της προσπάθειας, ο δήμος Νίκος Καζαντζάκης που κάλυπτε το οικονομικό έλλειμμα των περίπου 35.000-45.000 ευρώ ετησίως για τα 25 με 30 καλοκαιρινά σεμινάρια που γίνονταν στην Κρήτη, δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει την χρηματοδότηση. Το χωριό Χουδέτσι έγινε γνωστό στο εξωτερικό, εξαιτίας των δραστηριοτήτων του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος».
Η χρηματοδότηση αυτού του ποσού, θα έπρεπε να γίνει χωρίς συζήτηση, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις τριήμερες εκδηλώσεις των «Υακίνθειων» (κάθε Ιούλιο στα Ανώγεια) που χρηματοδοτούνται με 70.000 ευρώ, εμπνευστής των οποίων είναι ο τραγουδοποιός Γιώργος Δραμουντάνης, γνωστός και ως Λουδοβίκος των Ανωγείων. Βέβαια, ο Ρος Ντέιλι δεν είναι προσωπικός φίλος της Νατάσας Καραμανλή (και προέδρου του συλλόγου «Ανέμη»), αλλά ούτε και υπήρξε προσωπικός φίλος του πάλαι ποτέ ισχυρού γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου (όπως ο Λουδοβίκος), ούτε και πήρε ποτέ επιχορήγηση 220.000 ευρώ με υπογραφή Γιώργου Βουλγαράκη.
Είναι ντροπή να σπαταλιούνται εκατομμύρια ευρώ για εκδηλώσεις εγνωσμένα κακής πολιτιστικής ποιότητας και «παρδαλής» ταυτότητας, όπως η Eurovision, και να απαξιώνονται προσπάθειες όπως του Ρος Ντέιλι, περιθωριοποιώντας ένα έργο ζωής, που προωθεί στα πέρατα του κόσμου την κρητική ταυτότητα. Και όλα αυτά από έναν… Ιρλανδό!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου