Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ



Η ψυχή μας βρίσκεται δίπλα σε όλους εκείνους που θρηνούν τα θύματά τους στην γειτονική Ιταλία. Και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά για τους υπόλοιπους, που δεν έχουν ακόμα απεγκλωβιστεί απο τα ερείπια και απο τους άστεγους που άφησε πίσω της η μανία της φύσης...


Ο τρομερός σεισμός της Ιταλίας των 6,3 Ρίχτερ (ο πιο φονικός μετά το 1980, όταν μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας είχε προκαλέσει τον θάνατο 2.735 ανθρώπων στα νότια της χώρας), αυτή τη φορά είχε ως επίκεντρο την ορεινή περιοχή Αμπρούτσο, στην πόλη Λ΄ Ακούιλα. Τα αποτελέσματά του είναι γνωστά, εκατοντάδες οι νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι, χιλιάδες τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες άστεγοι. Φυσικά συλλυπούμαστε όλες τις οικογένειες που χτυπήθηκαν από την φυσική καταστροφή και έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Η περίπτωση, όμως, αναδεικνύει ταυτόχρονα και μιαν άλλη διάσταση του προβλήματος των σεισμών, που δεν είναι αμιγώς ιταλική και έχει πολλές ομοιότητες με ανάλογες καταστάσεις στην Ελλάδα.

Διαβάζω από το http://apneagr.blogspot.com  για τον τεχνοκράτη Guido Bertolaso (αρχηγό Πολιτικής Προστασίας στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι). Στις 31 του περασμένου Μάρτη είχε βγει και είχε «αφορίσει» τον σεισμολόγο Τζιανπάολο Τζουλιάνι, ο οποίος είχε προβλέψει νωρίτερα τον σεισμό στην περιοχή προτρέποντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί έρχεται μεγάλος σεισμός, έχοντας μάλιστα αναρτήσει και στο Ιντερνετ τα ευρήματα σχετικά με τις εκπομπές ραδονίου, που σχετίζονται με τους σεισμούς. Ο Bertolaso τον κατήγγειλε ότι σπείρει τον πανικό και οι αρχές τον ανάγκασαν να αποσύρει τα γραφόμενά του από το Ιντερνετ. Η πολιτική προστασία της Ιταλίας συσκέφθηκε και αποφάνθηκε ότι οι μικροσεισμοί που είχαν διαπιστωθεί στην περιοχή αποτελούσαν τυπική ακολουθία σεισμών απόλυτα φυσιολογική για την περιοχή! Ακόμα και τώρα, μετά την καταστροφή, οι αρχές επιμένουν ότι δεν επρόκειτο για πρόβλεψη του Τζουλιάνι, αλλά για… σύμπτωση! O Bertolaso ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα στις 7 Νοεμβρίου 2001 και η θητεία του ανανεώθηκε στις 21 Μαΐου 2008. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να διαχειρίζεται ένα σωρό κονδύλια (από τον προϋπολογισμό, τα ευρωπαϊκά κονδύλια και από μη κυβερνητικές οργανώσεις…). Είναι ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε 42 εκατομμύρια για τον ασιατικό σεισμό (που κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται) και είναι ο επίσημος διαχειριστής της FAO το 2002. Και καταλήγει το blog: «Μήπως υπάρχουν βαρόνοι παντού, που δεν επιτρέπουν άλλες φωνές;»

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΑΡΩΤΣΟΥ

Η περίπτωση είναι γνωστή, αλλά ας την πούμε άλλη μια φορά. Ο 62χρονος καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος, είναι απόφοιτος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευμένος στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Το 1986 εκλέχτηκε καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στον Τομέα Φυσικής Στερεάς Κατάστασης, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος από το 1994 μέχρι το 1996. Μαζί με τους Καίσαρα Αλεξόπουλο και Κωνσταντίνο Νομικό ανέπτυξαν το 1981 τη μέθοδο πρόγνωσης σεισμών ΒΑΝ την οποία από τότε διευθύνει. Το 1995 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το περιβάλλον, ενώ έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών (το 1978) και το Εμπειρίκειο Ίδρυμα (1986). Είναι διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φυσικής του Στερεού Φλοιού της Γης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2007 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι προβλέψεις που έκανε για τους σεισμούς στον ελλαδικό χώρο, δέχθηκαν τα πυρά πολλών επιστημόνων, που τον ειρωνεύτηκαν και τον παρουσίασαν περίπου σαν τσαρλατάνο! Κάποιοι είπαν ότι «ο Βαρώτσος δεν γνωρίζει τι είναι σεισμός», τον γελοιοποίησαν λέγοντας ότι τα σήματα που έπαιρνε η ομάδα ΒΑΝ δεν ήταν προσεισμικές ενδείξεις, αλλά… «βιομηχανικοί θόρυβοι», σήματα από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και άλλα τέτοια… Και όλοι κατέληγαν στο ότι είναι άχρηστο το ΒΑΝ. Κι ας είχε προβλέψει τα 6,5 Ρίχτερ νότια της Καλαμάτας τον Φεβρουάριο του 2008 (το ΕΘΝΟΣ είχε βγει με πρωτοσέλιδη την πρόβλεψη Βαρώτσου 4 μέρες πριν τον σεισμό). Κι ας είχε κάνει εκατοντάδες σωστές προβλέψεις. Κάθε φορά που προέβλεπε (αναγκαζόμενος να στείλει τις προβλέψεις του στο… Cornel) το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο ΟΑΣΠ τον ειρωνεύονταν. Το 1999 ο Βαρώτσος και η ομάδα ΒΑΝ είχαν γίνει «επικίνδυνοι». Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς εκδηλώθηκαν συντονισμένες ενέργειες απαξίωσης με φραστικές επιθέσεις. Τα κονδύλια που κάποιοι διαχειρίζονταν για τους σεισμούς ήταν πολλά και μεγάλα, για να αφήσουν έναν Βαρώτσο να τους… κατατροπώσει. Στην πορεία οι άλλοτε συνεργάτες του Βαρώτσου ακολούθησαν αυτόνομο ερευνητικό δρόμο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 1999 ο Βαρώτσος αποπέμφθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου (αργότερα, κάποιοι από τους σεισμολόγους που έβαλαν κατά του καθηγητή, παραδέχθηκαν το λάθος τους και προσχώρησαν στους μαχητικούς υποστηρικτές του)!

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Εκτός από την ομάδα ΒΑΝ στη χώρα μας, υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που εργάζονται συλλογικά ή και μόνοι τους πάνω στη μελέτη πρόδρομων φαινομένων των σεισμών. Αν τα στοιχεία όλων αυτών συνεκτιμηθούν, ίσως μπορέσει να δοθεί μια σαφέστερη εικόνα για τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες. Ρώσοι και Ιάπωνες ήδη συνεργάζονται σε εφαρμογές πρόβλεψης των σεισμών αξιοποιώντας περίπου δέκα διαφορετικές επιστημονικές μεθόδους. Στην Ιαπωνία ήδη κυκλοφορούν πειραματικά και οι πρώτες οικιακές συσκευές πρόβλεψης σεισμού, που ειδοποιούν 15-20 δευτερόλεπτα πριν από τον σεισμό! Στην Ελλάδα τέτοιες τεχνικές έχουν επίσης αναπτυχθεί, υπάρχει μάλιστα το σύστημα Shields (:Ασπίδες) στο Πανεπιστήμιο Πάτρας που προειδοποιεί ηχητικά 20 δευτερόλεπτα πριν από την εκδήλωση του σεισμού, δίνοντας τη δυνατότητα αντίδρασης ή διαφυγής από ένα κτίριο. 

Ολα αυτά, όμως, παραμένουν «θαμμένα» από τους επίσημους φορείς, όπως εξάλλου γίνεται και στην Ιταλία, γιατί τότε η «πίτα θα έπρεπε να ξανακοπεί» και κάποιοι έχουν βολευτεί με το σημερινό της μέγεθος...        




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου