Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Το μοντέλο που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ με τα οικονομικά σκάνδαλα –τα θυμάστε, δεν είναι δα πολύ μακριά- με τις πρωτοεμφανιζόμενες εταιρειούλες που η μετοχή τους ξαφνικά τινάζονταν στα ύψη και τα δισεκατομμύρια έτρεχαν στα ταμεία, έφερε αποτέλεσμα.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι εκείνων των επιχειρήσεων, βρίσκονται στο δρόμο και ζητούν τα δεδουλευμένα τους! Αλλά η σαπίλα έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο, οδηγώντας σε μαρασμό την ελληνική κοινωνία. Το «σύστημα» έγινε ακόμα πιο επικίνδυνο.
Η περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, της καθαρίστριας που δέχτηκε δολοφονική επίθεση και έχασε το μάτι της από κάποιους που της πέταξαν βιτριόλι στο πρόσωπο, δείχνει την κατάντια αυτών που μας κυβερνούν. Το μαφιόζικο χτύπημα είχε στόχο τον παραδειγματισμό των συναδέλφων της Κούνεβα, που με μαεστρία πέρασε στα ψιλά, αφού επελέγη η στιγμή που τα ΜΜΕ ήταν στραμμένα στον «επαναπροσδιορισμό» σε… εξοστρακισμό, της δολοφονίας του μικρού Αλέξη.
Αλλά, συνενοχή υπάρχει από πολλούς στην ανοχή αυτών των λαμόγιων. Και να πώς: Κάποια λαμόγια, λοιπόν, άνοιξαν μια επιχείρηση με αντικείμενο την υπενοικίαση εργατών σε άλλες εταιρείες – οι περισσότεροι από τους οποίους, όπως και η Κούνεβα, μετανάστες. Ποιοι παίρνουν το «πακέτο» αυτό; Μα οι δημόσιες επιχειρήσεις, όπως στην περίπτωση της Κούνεβα ο ΗΣΑΠ. Γιατί το παίρνουν; Γιατι το «πακέτο» είναι φθηνό. Και γιατί είναι φθηνό; Γιατί απλούστατα η εταιρεία εκμίσθωσης εργατών, καταληστεύει τους εργαζόμενούς της. Πώς; Προσλαμβάνοντας αποκλειστικά μετανάστες με πράσινη κάρτα, ώστε να μη μπορούν να μιλήσουν με τον φόβο της απέλασης… Αν μιλήσουν; Το παράδειγμα της Κούνεβα, λειτουργεί αποτρεπτικά… Η Κωνσταντίνα Κούνεβα (της οποίας η μητέρα είχε απολυθεί από την ίδια εταιρεία αλλά και η ίδια μετατέθηκε στο Μαρούσι) μια εβδομάδα πριν της βγάλουν το μάτι διεκδικούσε –προσωπικά αλλά και ως γ.γ. της Παναττικής Ενωσης Καθαριστών και Οικιακού Προσωπικού- την καταβολή ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων αλλά και την υπογραφή λευκών συμβάσεων (που δεν γνωρίζουν πώς συμπληρώνονται στη συνέχεια), εργασία έξι ωρών αλλά πληρωμή για 4,5 (ώστε να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες εβδομαδιαίως και αναγκαστεί το αφεντικό να τους εντάξει στα βαρέα). Την Κούνεβα δεν την ήθελαν νεκρή – θα το είχαν πράξει άλλωστε. Την ήθελαν ζωντανή προς παραδειγματισμό των υπολοίπων και την επέλεξαν γιατί ήταν μετανάστρια και μάχιμη συνδικαλίστρια.
Το πράγμα πέρασε στα ψιλά. Συνένοχοι όλοι αυτοί που το αποσιώπησαν, αλλά και ο ΗΣΑΠ που δέχτηκε αυτή την κατάσταση. Συνένοχοι και όλοι όσοι ανέχονται την ύπαρξη παρακρατικών επιχειρήσεων, γιατί όσο σιωπούν, η γενιά των 700άρηδων γίνεται καθεστώς, τα λαμόγια πληθαίνουν, οι απολυμένοι είναι χιλιάδες, οι μετανάστες εξαθλιώνονται, συλλαμβάνονται και κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτή είναι η δημοκρατία που οραματίζεστε; Να δούμε, εσείς οι πολιτικοί που ενδιαφέρεστε για τα κοινά, θα θυμηθείτε να πείτε μια κουβέντα στο ανήλικο παιδί της Κούνεβα, αν μη τι άλλο ποιος είναι ο ένοχος, όταν έρθει η ώρα να σκυλεύσετε την ψήφο μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου