Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Πέμπτη μέρα και τα επεισόδια δεν έχουν λήξει, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Και την ίδια στιγμή, ο Κούγιας δήλωσε ότι επρόκειτο για εξοστρακισμό της σφαίρας και όχι για ευθεία βολή.

Οι πολίτες γνωρίζουν κάτι πολύ συγκεκριμένο: ένας μαλάκας μπάτσος έβγαλε το πιστόλι και πυροβόλησε. Το αν εξοστρακίστηκε ή όχι η σφαίρα, δεν αφορά κανέναν. Σημασία έχει ότι έβγαλε πιστόλι σε ένα παιδί και το τραγικό αποτέλεσμα που προκάλεσε.

Απο το 1980 μέχρι σήμερα, υπάρχουν 18 νεκροί -νέα παιδιά όλα- και ένας παράλυτος για όλη του τη ζωή, όλοι απο σφαίρες αστυνομικών ή απο σύνθλιψη κρανίου απο γκλόμπ!

Και στην ιστορία αυτή, υπήρχε η... εναλλαγή της εξουσίας ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Το 1980 κυβέρνηση ήταν η ΝΔ (2 νεκροί). Το 1985, με ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση 3 νεκροί. Επί Οικουμενικής (1990) 1 νεκρός. Το 1993 (ΝΔ) 1 νεκρός. Απο το 1994 έως το 2003 (ΠΑΣΟΚ) 10 νεκροί και ένας νεαρός παράλυτος. Το 2008 (ΝΔ) 1 νεκρός. Οι νεκροί δεν έχουν χρώμα και σημασία δεν έχει ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Σημασία έχει ότι η εξουσία έχει πάντα το ίδιο ΜΑΥΡΟ χρώμα. Και, θα το πω, δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ που μας κυβερνάνε, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν, έζησαν τη γενιά του Πολυτεχνείου… Είναι αυτοί που βολεύτηκαν. Άραγε είναι ήσυχοι με την συνείδησή τους;

 

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι όλα αυτά είναι σημάδια μιας αλλαγής. Μιας μεγάλης αλλαγής που έρχεται. Τα παιδιά, κουκουλοφόροι ή όχι, έχουν συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον τους είναι υποθηκευμένο απο εκείνους που κάποτε κόπτονταν για την δημοκρατία και που σήμερα την έχουν γράψει στα παλαιά τους τα παπούτσια. Μπορεί να μην έχουμε ένα Πολυτεχνείο σήμερα, έχουμε όμως ανάλογα φαινόμενα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι οι λόγοι που προκάλεσαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπάρχουν πλέον. Δηλαδή, δεν έχουμε δικτατορία.  

 

 Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι το ότι επιτέλους κάποιοι σηκώθηκαν από τους καναπέδες και βγήκαν στους δρόμους. Ο,τι δεν κατάφεραν τα κόμματα, γιατί δεν είναι σε θέση να πείσουν, το έκαναν όσοι το αποφάσισαν από μόνοι τους. Γιατί αναγνώρισαν την ματαιότητα των σπουδών τους. Γιατί αναγνώρισαν ότι παίρνοντας τα πτυχία τους, το μόνο που θα μπορέσουν να καταφέρουν είναι 600-700 ευρώ. Γιατί αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση, κόντρα σε όλα όσα συμβαίνουν, μοιάζει να τα αγνοεί και περνά αντιλαϊκούς νόμους για την παιδεία.

Επιχειρώντας να εξισώσει τα δημόσια πανεπιστήμια με τα ιδιωτικά. Όποιος έχει λεφτά, μπορεί να εξισωθεί με κάποιον που έλιωσε από το διάβασμα σε ένα δημόσιο ΑΕΙ.

 

Και κάτι ακόμα. Η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα, ότι οι κουκουλοφόροι εκτελούν εντολές, είναι ολίγον ακατανόητη. Δηλαδή μας λέει ότι προϋποθέτει κάποιο σχέδιο. Τελικά, ας μας πει η ίδια η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ποιο είναι αυτό το σχέδιο; Αρκετές παπαριές έχουμε ακούσει μέχρι τώρα. Αν έχει κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες, οποιοσδήποτε, ας βγει να τις πει ΔΗΜΟΣΙΑ.

Κανείς δεν αντιλέγει ότι ανάμεσα στους κουκουλοφόρους μπορεί να υπάρχουν και κακοποιά στοιχεία. Εκείνοι που έκαναν τις λεηλασίες και το πλιάτσικο. Στην αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται, άλλωστε. Κανείς δεν αντιλέγει, επίσης, ότι και κάποια ακροδεξιά στοιχεία μπορεί να μπήκαν στο χορό για τους δικούς τους λόγους. Αλλά πολλοί φόρεσαν κουκούλες γιατί φοβούνται μήπως η συμμετοχή τους έχει συνέπειες στη δουλειά τους. Είναι όμως πάρα πολλοί και εκείνοι που δεν φόρεσαν κουκούλες. Οι περισσότεροι μαθητές. Δεκαπεντάχρονα και δεκαεξάχρονα παιδιά. Όχι, δεν ήταν χαβαλές, όχι δεν ήταν απλοί χουλιγκάνοι, αυτό το κατάλαβαν οι πάντες. Η τραγική δολοφονία του μικρού Αλέξη υπήρξε μόνον η αφορμή. Προϋπήρξε η σωρεία απανωτών σκανδάλων. Λέτε να μην έχουν άποψη οι μαθητές για όλα αυτά;

Η αιτία, λοιπόν, είναι πολύ παλαιότερη. Και έχει συσσωρευθεί. Άλλωστε, οι κουκουλοφόροι που πάντα υπήρχαν, δεν μπορεί να είναι πάντα οι ίδιοι, για παράδειγμα τα τελευταία 28 χρόνια...

Επρόκειτο για μια έκρηξη οργής, που παρόλα αυτά κρατά πέντε μέρες τώρα, όπως έγινε στη Γαλλία με αφορμή την δολοφονία ενός μετανάστη. Η κοινωνία κρατούσε μέσα της όλα όσα την βασάνιζαν χρόνια τώρα, και κάποια στιγμή υπήρξε το ξέσπασμα.

 

Θα κλείσω με το εξής: Άκουγα από την εκπομπή του Χαρδαβέλλα χθες το βράδι, τη δήλωση του παραιτηθέντος πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κήττα. Ο λόγος, όπως εξήγησε, που παραιτήθηκε ήταν το ότι έχασε την επαφή με τους φοιτητές του. «Κάποτε το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο και οι φοιτητές συμμετείχαν. Είχαμε διάλογο», είπε. Αυτό είναι το μήνυμα που μπορεί να δοθεί σε όλους από αυτόν τον άνθρωπο. Που δεν είναι κάποιος τυχαίος. Πρύτανης ήταν. Και ήταν ο μόνος που είχε την παρρησία να παραιτηθεί. Αντί να παραιτηθεί στη θέση του σύσσωμη η κυβέρνηση!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου