Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: ΟΔΕΥΟΥΝ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ...

Λοιπόν, έχουμε και λέμε.
Διαβάζω σήμερα στο ΠΑΡΟΝ, δημοσίευμα με τίτλο "Κατάρρευση κυκλοφοριών". Η ανατριχιαστική αναφορά για την πανελλαδική κυκλοφορία της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με 39.800 φύλλα (στην Αθήνα ήταν 23.740 φύλλα), της "Ελευθεροτυπίας" 34.250 φύλλα και του "Ελεύθερου Τύπου" 29.960 φύλλα δείχνει το επίπεδο και την κατάντια των "παραδοσιακών" εφημερίδων. Το ΠΑΡΟΝ δίνει την εξήγηση οτι οι κυκλοφορίες οφείλονται στην αναξιοπιστία των ΜΜΕ και στο οτι ο κόσμος θεωρεί πλέον οτι δεν γράφουν την αλήθεια αλλά αυτά που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Και είναι σωστό. Φταίνει επίσης το οτι οι εφημερίδες δεν έχουν φροντίσει να ανανεωθούν, δεν μπορούν να ξεπεράσουν την τηλεόραση με κάποιο "αντίπαλο δέος" και ο αναγνώστης δεν έχει να μάθει τίποτα περισσότερο απο αυτά που ακούει απο την πληθώρα των ραδιοφωνικών σταθμών και απο τα δελτία των τηλεοπτικών καναλιών.
Η δημοσιογραφία έχει τα χάλια της. Γιατί αν δεν τα είχε, δεν θα γινόταν προσπάθειες εξαγοράς των αναγνωστών με... χάντρες.
Φταίνε ένα σωρό πράγματα. Οι δεκάδες δημοσιογραφικές σχολές που κάθε χρόνο "παράγουν" χιλιάδες "δημοσιογράφους" χωρίς καμία ουσιαστικά υποδομή, η "νιρβάνα" στην οποία έχει περιπέσει τα τελευταία χρόνια η ΕΣΗΕΑ με το σαφώς αντιδημοκρατικό καταστατικό, η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο κλπ. κλπ.
Το κακό δεν είναι μόνο, το οτι οι οι εφημερίδες "όπως έστρωσαν κοιμούνται", το κακό είναι οτι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι μοιάζουν να μην κάνουν απολύτως τίποτε για να αντιστρέψουν αυτό το κλίμα, παίζοντας το παιχνίδι των αφεντικών τους. Δημοσιογράφοι της τελευταίας δεκαετίας, έχουν ήδη αρχίσει να καταλαβαίνουν οτι (άθελά τους;) έπαιξαν το παιχνίδι των αφεντικών λειτουργώντας ως "ομάδες πίεσης" και σήμερα υπόκεινται και οι ίδιοι τις συνέπειες. Αλλά και οι παλαιότεροι λειτούργησαν -και λειτουργούν- ως αφεντικά αφού στις σχολές όπου οι ίδιοι διδάσκουν εξακολουθούν να πηγαίνουν οι νέοι που πιστεύουν ακόμα στη ρομαντική άποψη οτι η δημοσιογραφία είνα λειτούργημα....
Με τις υγείες όλων μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου