Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ!..

Συγχωρείστε με γι αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, αλλά έχω ένα χούι: είμαι άτομο αντιδραστικό – κι αυτό τα εξηγεί όλα. Επιπλέον, έχω μάθει «να διυλίζω τον κώνωπα», χωρίς ταυτόχρονα να «καταπίνω την κάμηλο».
Αφορμή παίρνω από τον συμβολισμό της κίνησης για την «ώρα της Γης». Και σε τι ακριβώς στοχεύει. Λέγεται ότι έτσι στέλνεται ένα μήνυμα (στο… υπερπέραν) για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, ώστε να ωφεληθεί το περιβάλλον. Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι το γιατί μου αμφισβητείται το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ως πολίτη να καταναλώνω ενέργεια; Ποιος καθορίζει, άραγε, και με ποια κριτήρια, ότι η ενέργεια αποτελεί προνόμιο των ολίγων; Και ποιος μπορεί να με πείσει ότι κάποιοι μπορούν να περνάνε μπέικα ενώ εγώ θα πρέπει να επιστρέψω στην εποχή των σπηλαίων! Γιατί εκεί θέλουν να με πάνε. Ας σταματήσουμε όλοι να καταναλώνουμε ενέργεια, επ΄ αόριστον… Να δούμε τι θα γίνει. Σας φαίνεται παρατραβηγμένο; Γιατί;
Κάποιοι, λοιπόν, μας υποβάλλουν στην ιδέα ότι μία ώρα σβησίματος των φώτων των σπιτιών μας εξοικονομεί ενέργεια (τώρα για ποιόν την εξοικονομεί, είναι άλλο θέμα). Αλλά ας το αναλύσουμε: αν ο φωτισμός αντιπροσωπεύει το 4% της τελικής οικιακής κατανάλωσης ενέργειας και αν σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα, θα κερδίσουμε –λέει- στον λογαριασμό της ΔΕΗ όσα χρήματα κερδίζουμε για ένα βράδυ που βγαίνουμε έξω για φαγητό. Μα, αγαπητοί μου, έτσι κι αλλιώς, όταν πηγαίνουμε έξω για φαγητό, τα φώτα στο σπίτι τα σβήνουμε!…
Ο Έλληνας ενθουσιάζεται με κάθε μπαρούφα που ακούει. Και επιπλέον, πρωτοστατεί στις μπαρούφες! Και δεν αναρωτιέται ποιος θα ωφεληθεί (πέρα από την καραμέλα του περιβάλλοντος). Άραγε, θα κατεβάσουν διακόπτες και τα εργοστάσια; Γιατί αν δεν κατεβάσουν, τότε εγώ θα έχω μειώσει την κατανάλωσή μου για την πάρτη τους. Κι αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω. Αρνούμαι δηλαδή να μπω στην λογική της μείωσης της ΔΙΚΗΣ μου ηλεκτρικής κατανάλωσης (που στο φινάλε είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ κι όχι προνόμιο), για να στείλω ένα… μήνυμα που ποτέ δεν θα το πάρει εκείνος που πρέπει.
Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη. Η διαχείριση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων. Και σε τελική ανάλυση, η μείωση της οικιακής κατανάλωσης (του 4% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται) για μία φορά, δεν αποκλείει το υπόλοιπο 96%. Το «μήνυμα» έτσι όπως το εννοούμε, δεν πρόκειται να πάει πουθενά.
Θα πείτε: τι πρέπει να γίνει; Να χρησιμοποιώ λιθάνθρακα επειδή είναι φθηνός και να ρυπαίνω το περιβάλλον; Σαφώς όχι. Θέλω να χρησιμοποιώ ακριβή ενέργεια, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ, όπως θέλετε πείτε την. Θέλω να χρησιμοποιώ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ενέργεια. Αρκεί, βέβαια, κάποιος να μου την πληρώνει. Έτσι; Κι επειδή στα δικαιώματά μου δεν θέλω κεχαγιάδες και φιλανθρωπίες, θέλω τριπλασιασμό του μισθού μου για να μπορώ να αντέξω την ΑΚΡΙΒΗ ενέργεια.

Μια άλλη παράμετρος που όλοι «ξεχνάμε» είναι η καθημερινότητα του υπολογιστή, που όλοι εμείς χρησιμοποιούμε. Ξέρετε τι περιέχει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα περιφερειακά του; Βαρέα μέταλλα, μόλυβδο και κάδμιο, υδράργυρο και χρώμιο, βάριο και αντιμόνιο, μη βιοδιασπώμενα πλαστικά, μπαταρίες, δοχεία μελάνης και toners… Η οθόνη ενός υπολογιστή μονάχα, περιέχει μέχρι και τρία κιλά μολύβδου, που μπορεί να μολύνει μια μικρή λίμνη! Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε υπολογιστές; Όχι βέβαια. Απλώς οι κυβερνήσεις πρέπει να μεριμνήσουν για την διαχείρισή τους ώστε να μην καταλήξουν στο περιβάλλον, κι απο εκεί σε μας. Όχι με happenings, αλλά με πράξεις. Μην ξαναψηφίσετε κοθόνι που δεν έχει στο πρόγραμμά του τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας και τους τρόπους για φθηνή ενέργεια στον καταναλωτή. Τόσο απλά! 

Και για να καταλήξουμε σε κάτι θετικό, γιατί η άρνηση από μόνη της δεν έχει νόημα. Προσωπικά πιστεύω ότι ο ήλιος μπορεί να μας λύσει όλα τα προβλήματα. Ο ήλιος παρέχει 1000 watt ενέργειας ανά ώρα στο τετραγωνικό μέτρο! Απίστευτο, αλλά αληθινό. Η δε ηλιακή ενέργεια που φθάνει σε ολόκληρη τη γη μέσα σε μία ώρα, μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη για ένα έτος! (http://www.iqsolarpower.com). Ποιος, όμως θα προωθήσει μια τέτοια λύση και γιατί δεν την προωθεί με καταιγιστικούς ρυθμούς; Μα απλούστατα, γιατί οι μεγαλοπετρελαιάδες πρέπει να έχουν τον χρόνο τους (όπως και τα διυλιστήρια που ενώ πέφτει η τιμή του πετρελαίου, η τιμή της βενζίνης… αυξάνεται) και οι οικολογικές οργανώσεις τον δικό τους για να προωθήσουν τις οικολογικές ιδέες τους. Τα «οικολογικά» αυτοκίνητα (που στοιχίζουν διπλάσια από τα συμβατικά), τις «οικολογικές» λάμπες (επίσης με τεράστιο κόστος, που ο έρημος ο Νίκολας Τέσλα είχε εφεύρει και κατασκευάσει στις αρχές του… περασμένου αιώνα, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια οι μπίζνεσμεν ξεκίνησαν να τις προωθούν). Και, ναι, πολύ θα ήθελα πανίσχυρα και πανάκριβα laptops που δεν έχουν οθόνες με μόλυβδο, αλλά έλα που δεν μπορώ να τα αγοράσω γιατί τα οικονομικά μου δεν το επιτρέπουν.
Εν κατακλείδι, και για να μη γινόμαστε όλο και πιο αστείοι, ο πολιτισμός έχει τις επιπτώσεις του και θα τις έχει πάντοτε. Η διαχείριση του πολιτισμού είναι θέμα προσώπων που πραγματικά ενδιαφέρονται για τη ΛΙΓΟΤΕΡΗ ζημιά που ο πολιτισμός επιφέρει.
Έτσι, λέω όχι στα happenings, γιατί γνωρίζω ότι δεν επιφέρουν τα αποτελέσματα που επιδιώκονται για το δικό μου όφελος, κι επιπλέον κοστίζουν ακριβά…






3 σχόλια:

  1. Καλησπερα!πολυ καλα τα λες φιλε μου!συμφωνω απολυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχουμε πηξει στις παγκοσμιες μερες πια. Η μερα της μουσικης, η μερα της γυναικας, η μερα του AIDS, η μερα της Γης κλπ. σε λιγο δεν θα μας φτανουν οι 365 μερες του χρονου.

    για την πρωτια της Ελλάδας σε συμμετοχη, νομιζω οτι είναι μια είναι αφενός για να νιωσουμε περηφανοι και μαγκες για μια "καλη" πρωτια της χώρας( μιας και ολες οι αλλες πρωτιες είναι θλιβερες, βλ. καπνισμα, τροχαια, διαφθορα κλπ) και αφετερου για να θρεψουμε τον ναρκισσισμό μας που εξαντλείται φυσικα σε συμβολικες κινησεις της μιας ώρας μονο, μιας και απο αυριο θα συνεχιζουμε να κανουμε ό,τι και χθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς chronografo: Ε, μα πια, μας πρήξανε. Και βεβαίως συμφωνώ με τον φίλο fidelio που λέει για όλες αυτές τις θλιβερές "πρωτιές" που αναδεικνύουμε σαν χώρα. Κι επιπλέον, υπάρχει και το άλλο: σε λίγο δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αν δεν περάσει από "οικολογικό"... κόσκινο. Με κίνδυνο, μάλιστα, να χαρακτηριστούν αντιδραστικοί, όσοι δεν υπομένουν τον φασισμό των συνεχών και διαρκών απαγορεύσεων. Βαρέθηκα τις κυβερνήσεις που απαγορεύουν αργά αλλά σταθερά τα πάντα. Οχι και οι συμπολίτες μας να μπαίνουν στο παιχνίδι και να κάνουν τα πράγματα χειρότερα... Νισάφι πια...
    Χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή