Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΚΑΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ!

Οι καταστροφές που έγιναν στην Στενή Ευβοίας έπειτα από ένα 24ωρο συνεχούς βροχόπτωσης, ήταν τεράστιες, αλλά δεν φταίει μόνον ο καιρός...
Ενας νεκρός, δεκάδες ζώα πνιγμένα, χιλιάδες σπίτια και οικοσκευές κατεστραμμένα. Γεγονός είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιας έκτασης βροχόπτωση συμβαίνει κάθε 200 με 300 χρόνια και αποτελεί ακραίο καιρικό φαινόμενο για την περιοχή… Αλλά εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία, κατά τη γνώμη μου, βγαίνει από τη δήλωση του καθηγητή του ΕΜΠ Γιώργου Τσακίρη, που λέει ότι «είναι προφανές ότι οι λεκάνες απορροής των ρεμάτων της περιοχής λόγω και των γνωστών συνθηκών -όπως οι καμένες εκτάσεις με ό,τι αυτές συνεπάγονται- είχαν αδυναμία συγκράτησης σημαντικού μέρους αυτού του όγκου νερού, του περισσεύματος νερού, όπως λέμε. Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε σε σοβαρές καταστροφές». Αυτές, λοιπόν, είναι οι «παράπλευρες απώλειες». Πρώτα δηλαδή καιγόμαστε και μετά πνιγόμαστε! Η αυθαίρετη δόμηση και οι μπαζωμένοι και χτισμένοι χείμαρροι επιτείνουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την απογύμνωση του εδάφους λόγω των πυρκαγιών που έπληξαν την Εύβοια το 2007. Οι καταστροφές μεγάλες και σύμφωνα με τον αντινομάρχη Ευβοίας Γιάννη Αδάμ, 1000 σπίτια πλημμύρισαν, γέμισαν λάσπες και καταστράφηκαν οι οικοσκευές τους, ενώ σε δέκα σπίτια διαπιστώθηκε πρόβλημα στατικότητας αφού μετακινήθηκαν τα θεμέλιά τους! Το όλο σκηνικό ολοκληρώνεται με εκατοντάδες νεκρά ζώα που ξεβράζονται στη θάλασσα, μαζί με σκουπίδια και δέντρα, που φτάνουν μέχρι τον Ωρωπό, τους Αγίους Αποστόλους και τον Κάλαμο.
Τώρα περιμένουν κονδύλια από το υπουργείο Εσωτερικών για τις παρεμβάσεις (κατόπιν… εορτής) που χρειάζονται στην περιοχή. Κάτι μου λέει, ότι θα περιμένουν για πολύ…

6 σχόλια:

  1. Εγώ είμαι απο Εύβοια και το 2007 το έζησα το όλο σκηνικό...αποθήκες μέσα στα νερά και στην λάσπη, το σπίτι της μάνας μου και τα ποιο πολλά...δεν μπορώ να το περιγράψω, στο δικό μου παραλίγο...δεν μπήκε νερό μέσα. Εγκαταλείψαμε τα σπίτια μας... αυτοί που ήταν σε "καλύτερα" σημεία, βλέπανε τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμι (μέχρει και βάρκα πέρασε). Τώρα...αν ειχε βρέξει ακόμα μια μέρα, τα ίδια θα βλέπαμε και θα παθέναμε. Κονδύλια???? τι να σου κάνουν τα κονδύλια? σου διωρθώνουν την ψυχική σου κατάσταση? τέλος πάντων...ήθελα να πώ οτι οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για ολα αυτά που συμβένουν, τα είπες: "είναι προφανές ότι οι λεκάνες απορροής των ρεμάτων της περιοχής λόγω και των γνωστών συνθηκών -όπως οι καμένες εκτάσεις με ό,τι αυτές συνεπάγονται- είχαν αδυναμία συγκράτησης σημαντικού μέρους αυτού του όγκου νερού, του περισσεύματος νερού, όπως λέμε. Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε σε σοβαρές καταστροφές". Αυτά είχα να πώ...για μια καλημέρα είχα ερθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xristina,ελπίζω κάποτε να βάλουμε όλοι μας μυαλό. Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
    Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλά μέχρει να βάλουμε μυαλό, έχω βραβείο να σου δώσω...ελα να παραλάβεις το βραβείο σου.καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Xristina, είναι χαρά μου να ΜΟΙΡΑΣΤΩ το βραβείο μαζί σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kalispera
    Na dextheis to vraveio filaraki yiati einai apo tous palious bloggers egw xerw ton Isallo .

    Flou diladi F.
    Filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και οι παλιοί bloggers, ήξεραν οτι θα το έδεινε η Χristina σε άτομα που το αξίζουν...μου έχουν εμπιστοσύνη. Αυτό θα έπρεπε να συμπληρώσεις καλέ μου Ανώνυμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή